10/17/12 21:07
(http://www.klassa.bg/)

Премиера на спектакъла „Скъперникът” и старт на програмата „Мост на поколенията”

Този четвъртък- 18 октомври, от 19:30 часа в Кино-театър „Освобождение” ще се състои премиерата на спектакъла „Скъперникът”. Той е първият проект на програмата „Мост на поколенията”- една прекрасна инициатива на Школи МОНТФИЗ, създадена по идея на Слав Бойчев и проф. Снежина Танковска.

Художествен ръководител на проекта е проф. Снежина Танковска, реж. Тея Сугарева, сценограф Евгения Сърбева. „Скъперникът” е продукция на Майсторски клас с худ. р-л Слав Бойчев, Младежки актьорски школи, Школи МОНТФИЗ – София в копродукция със Синдикален дом на културата на транспортните работници в България.

„Програмата „Мост на поколенията” има за цел допълнителното обучение на курсисти и студенти и повишаването на опитността на професионалисти чрез създаването на работен контакт "непрофесионалисти-студенти-професионалисти" и реализацията на театрални проекти в този формат. Друга важна цел на програмата е привличането на нови хора за каузата на театъра - чрез осъществяване на контакта с публиката на тези три общности, от което да произтече повишаване на интереса към заниманието с театър като средство за личностно развитие, както и повишаване на чисто зрителския интерес към театъра.”, сподели Слав Бойчев, създател и управител на Школи МОНТФИЗ.

Ето какво ни разказа за Програмата и проф. Снежина Танковска:

Разкажете ни малко повече за Програма "Мост на поколенията". Как се роди идеята и какви са целите на програмата?

Идеята е фокусирана върху младите в прехода. От една страна прехода от образованието към професията, от друга -  от средното към висшето образование. Целта на програмата е да помогне за ориентирането на младите, привличането им към професиите в театъра, както и да помогне за един по-плавен преход на младите в професионалния живот.

Какво Ви провокира да бъдете художествен консултант в създаването на първия й проект - спектакъла "Скъперникът"?

Идеята на „Мост между поколенията“ беше основна провокация за мен. Възможността да се сформира млад екип, към който поканихме да се включат също млад режисьор – Тея Сугарева и млад сценограф – Евгения Сърбева. Но също – педагогическата ми ангажираност с професионалната съдба на моите студенти, както и педагогическия ми интерес към потенциалните кандидат-студенти.

Какви са спецификите в работата с актьорски екип, съставен от професионалисти и непрофесионалисти? Какво беше различното и кое в работата беше интересното за Вас?

Освен, че са професионалисти и непрофесионалисти, на първо място целият екип е съставен от млади хора, а това беше определящо работата ни обстоятелство. Именно младежкото присъствие на духа и енергията, която то предполага, създава мост между поколенията по отношение на професионалните партньорства. Това е и една от темите в представлението – смяната на поколенията, младото поколение като опонент, но и продукт на старото. Естествено, присъствието на млади професионалисти в представлението мотивира останалите участници в екипа. Те имаха възможност да учат, докато играят на една сцена с актьори, адаптирайки се към тази особена работна среда. За професионалистите също това беше една необичайна ситуация, в която те трябваше да влязат като водещи целия екип. Целият процес предизвика у тях потребността от развиване на дисциплина и отговорност към работата, както и желание да помогнат на по-младите си колеги. Това беше различното, а необичайното е, че такива срещи и проекти създават връзки между отделни творци и поколения, които иначе доста трудно виреят в нашата театрална действителност.

 

Цени на билетите:
12.00 лева (стандартен)
6.00 лева (за учащи и пенсионери)

Билети можете да закупите от: www.eventim.bg, Централен офис на МОНТФИЗ (София, бул. "Цар Освободител" 31) и на място в деня на представлението.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване