10/17/12 22:03
(http://www.klassa.bg/)

СВЕТОВНОИЗВЕСТЕН ХУДОЖНИК ПОДКРЕПИ КАНДИДАТУРАТА НА СОФИЯ ЗА ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА КАТО ИЗРИСУВА ТРОЛЕЙБУС ОТ ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ

На площад „Княз Александър I” световноизвестният италиански художник Албино Питти изрисува тролейбус с номер 9 от градския транспорт. Ексцентричната творба скоро ще се движи по линията ж.к. Борово – пл. Сточна гара.
Пърформънсът се случи, за да подкрепи кандидатурата на София за Европейска Столица на културата 2019. Изрисуването на тролейбуса отне малко над два часа като началото дадоха ученици от Националния учебен комплекс по култура с изучаване на италиански език, които рисуваха, разписаха се или оставиха отпечатъци от своите длани върху превозното средство.
Спрециални гости на пърформънса бяха г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община и Н. Пр. Марко Контичели, посланик на Италия.
Подобни произведения са запазена марка на Питти – през 2005 година например, той рисува върху 50 метрово платно, което после е разрязано и малките парчета са продадени в 32 държави като средствата от продажбите са дарени на децата в Того. Сред другите му известни пърформанси са картина направена от смляна храна с олио, сол и подправки, картина, изрисувана от боса манекенка под негово напътствие като Питти нанася довършителните щрихи, а негова работа върху автомобил „Ферари” е изложена в музея на марката.
Италианецът е сред водещите артисти в съвременното абстрактно изкуство и през последните 40 години има над 22 000 създадени произведения. Негови картини са изложени в 17 музея по цял свят, зад гърба си има над 500 изложби и 80 пърформанса, а стилът и творчеството му са тема на 24 книги, като най-добре ги описва критикът Гулиелмо Джилиоти: „За Питти творбата не се ражда, тя експлоадира!”.
Събитието се организира от Асоциация за развитие на София – координатор на дейностите по кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 и Марио Василев – организатор на предстоящата изложба на Питти в София.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване