10/17/12 22:18
(http://e-vestnik.bg/)

Телевизия и съд срещу руската опозиция

Сергей Удалцов в кадър от филма “Анаятомия на протеста 2″. Снимка: от тв екрана

Руски спецчасти с маски отведоха опозиционния лидер Сергей Удалцов от дома му в Москва, за да бъде разпитан по обвинения в подстрекателство към масови безредици, съобщи ДПА.

Това е произвол и провокация. Надявам се, че обществото няма да си замълчи, коментира Удалцов пред агенция Интерфакс. Преди това руската полиция беше претърсила дома му и този на родителите му. Анастасия Удалцова, съпругата на опозиционера, заяви пред радио “Ехото на Москва”, че срещу Сергей е издадена мярка за неотклонение 48 часа задържане под стража, предаде АФП.

Обвиненията за размириците дойдоха, след като по-рано този месец прокремълска телевизия съобщи, че Удалцов и опозиционни групи планират насилственото превземане на няколко руски града. Медията излъчи в ефир тайни записи на Удалцов, който, както се твърди, обсъждал с грузински парламентаристи плановете си да завземе властта.

Тридесет и пет годишният лидер на опозиционния Ляв фронт определи това като “пропаганда” и заяви, че е говорил с чуждите парламентаристи само за финансова подкрепа за движението си. Адвокатите на Удалцов казаха, че очакват властите скоро да се произнесат. Ако бъде признат за виновен, го грозят до 10 години затвор.

През последните месеци Удалцов организира исторически улични протести срещу президента Владимир Путин, в които участваха десетки хиляди. Лидерът на Левия фронт, който на сватбата си бил с фланелка с лика на Сталин, е едно от най-популярните лица от законните и мирни антиправителствени протести в Москва от миналата зима, отбелязва АП.

Следствието посочва, че експертиза на филма “Анатомия на протеста-2″, излъчен в началото на месеца от руската проправителствена телевизия Ен Те Ве, не е открила признаци на монтаж. “Установено е, че гласът, звучащ в епизода, заснет със скрита камера, принадлежи на Удалцов”, каза Маркин.

В задъхан ритъм и катастрофичен стил документалният филм показва как Удалцов получава нареждания и финансови средства от Андрей Бородин - руски банкер, живеещ в изгнание, и от грузински депутат. Според авторите опозиционерът планира преврат и възнамерява да иска помощ от чеченски активисти, за да организира атентат. Самият Удалцов нарече лентата “налудничаво бълнуване”, посочва АФП.

Според комюнике на Следствения комитет се разследват и други опозиционери, сред които Константин Лебедев и Леонид Развозжаев. Ще бъде проверена по-специално информацията за подготвяни терористични актове на руска територия. “Днес се обискират жилищата на лицата, замесени в случая”, съобщи Маркин. Ако се докаже вината им, заподозрените в подготовка на масови безредици може да получат присъди до 5 години затвор, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Повдигнати са първите обвинения по повод безредиците в Москва на “Блатния площад” на 6 май, пише “Росийская газета”. Според следствието Максим Лузянин хвърлил парче асфалт по полицай от охраната, нанесъл му телесни повреди и нанесъл побой на четирима служители от органите на реда.

Михаил Косенко е признат от експерти за психично болен - не осъзнавал, че извършва общественоопасни действия, и прокурорът ще реши дали да бъде пратен на принудително лечение. Говорителят на Следствения комитет Владимир Маркин съобщи за изданието, че привършват и разследванията срещу други 15 участници в протеста, срещу които ще бъдат повдигнати обвинения в най-скоро време.

Журналистката Олга Романова е разпитана за филма “Анатомия на протеста-2″, допълва “Росийская газета”. Съпругът на Романова излежава присъда за измама с акции. Журналистката фигурира в епизод, “където се разказва на кой чиновник от правоохранителените органи колко трябва да платиш за свиждане или условно освобождаване”, пояснява всекидневникът, като предполага, че следствиетот “ще прояви интерес към конкретни имена”.

Филмът бе излъчен от телевизия Ен Те Ве в началото на месеца - преди 60-годишния юбилей на президента Владимир Путин, и предизвика скандал. Според авторите опозицията в Русия готви силов преврат, платен с пари от чужбина, и депутати от управляващата партия “Единна Русия” ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване