10/17/12 16:26
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Учебниците стават много повече

Текстовете за учебниците бяха гласувани днес на второ четене от образователната комисия в парламента с пълната подкрепа на депутатите от ГЕРБ. Ще влязат в сила след гласуването на проектозакона в пленарна зала и обнародването му.

До пазара ще бъдат пускани всички учебници, които отговарят на държавните стандарти и съответстват на възрастта на учениците в съответния клас. Проектите ще бъдат разпращани до всички учители, преподаващи съответния предмет. Всеки от тях ще избира варианта на учебник, по който ще преподава, съгласувано с родителите в Обществения съвет на училището.

Срещу философията на текстовете се обявиха от Коалиция за България чрез депутатите Валентина Богданова, Ивелин Николов и Ваня Добрева – зам.-министър на образованието в кабинета на тройната коалиция.

“По мое време нагласите на обществото бяха следните: хората искаха да има един учебник по предмет – вие проучвали ли сте общественото мнение, преди да предлагате тези промени”, попита Добрева.

“Учениците ще учат по един учебник, но учителите ще имат по-голяма свобода да избират. Много е важно посланията, които отправяме, да не са манипулативни”, отговори зам.-министър Милена Дамянова, отговаряща за средното образование в МОМН.

Просветният министър проф. Сергей Игнатов я подкрепи с аргументите, че в случая става дума за творчески процес, който изисква свобода и че не ограниченият брой учебници определя качеството им.

Негативно бе мнението и на вицепремиера и образователен министър в кабинета „Костов“ (от 1997 до 1999 г.) и настоящ депутат от Синята коалиция Веселин Методиев.

„Когато станах министър, заварих 18 учебника по един предмет в един клас. Нямаше логика и аргументи за това, освен: „Да дадем шанс на всички“, каза Методиев.

Ограничението да се одобряват до 3 учебника по предмет за клас беше въведено с поправка в сега действащия Закон за народната просвета през 2002 година по предложение на внучката на Тодор Живков, а тогава – депутатка от левицата, Евгения Живкова.

Ограничението е в сила от учебната 2003/2004 година.

От този момент издателите на учебници се борят за отмяна на лимита.

The post Учебниците стават много повече appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване