10/17/12 14:30
(http://www.klassa.bg/)

Ще насърчават използването на екологични автомобили

Държавата предвижда да насърчава активно използването на екологични превозни средства и инвестиции в тяхното производство. Съответните мерки за това са залегнали в приетия на заседанието на Министерски съвет Национален план за действие за насърчаване на производството и ускореното навлизане на екологични превозни средства у нас, вкл. електромобили, за периода 2012-2014 г. Планът очертава няколко основни направления на мерките за стимулиране, насочени към: производството на електрически и други екологични превозни средства в България, включително на окомплектоващи изделия и части за тях; развитие на научноизследователска в областта на екологичните превозни средства и системи за зареждане; увеличение на използването на екологични превозни средства; ускорено изграждане на зарядна инфраструктура за електромобили. 

В Националния плана има изискване за въвеждане на инструмента „зелени” обществени поръчки. Предвижда се да бъдат въведени всички изисквания за стандартизация на електрическите съединители за зареждане и техническа съвместимост, за електробезопасност и електромагнитна съвместимост и т.н.

Ще се проучат възможностите и въздействията от въвеждането на преференции за годишния данък на автомобилите в зависимост от екологичните им характеристики. Възможно е въвеждане на преференциални такси при първоначална регистрация електромобили.

Освен това, на базата на Закона за насърчаване на инвестициите се предвижда насърчаване на инвестициите в производство на електрически и други екологични превозни средства чрез въвеждане на по-ниски финансови прагове за клас инвестиция и допълнителни стимули за приоритетни проекти. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване