10/18/12 21:14
(http://www.klassa.bg/)

Джигарханян отново у нас

На 4 и 5 ноември в Музикален театър София от 19.00 часа, ценителите на театралното изкуство ще имат възможност да се насладят на спектаклите „ Мона“ и „ Театър от времето на Нерон и Сенека“, поставени от легендата на руската театрална и филмова школа Армен Джихарханян, който е в България по покана на Музикално-продуцентска компания Жокер медиа.
На 6 ноември „ Театър от времето на Нерон и Сенека“, ще се играе в Драматичен театър Пловдив с начален час 19.00.

Армен Борисович Джихарханян - народен изпълнител и лауреат на СССР. Роден през 1935 г. в Ереван. През 1958 г. той завършва в Ереван изящни изкуства и театрален институт. Работил е в Еревански руски драматичен театър “Станиславски“. През 1967 г. той се прехвърля в Московски театър. От 1969 до 1996 г. е един от водещите артисти на Драматичния театър в Москва.
Изброени в Книгата на рекордите на Гинес, повече от 250 роли в киното и телевизията. Основните заглавия и роли: "Здравей, ми е" (Artem), "Операция Тръст "(Artuzov)," Здравейте, аз съм вашата леля "(Крикс)," Кучето на ясла "(Tristan)," Промяна на среща“ и др. Също така работи върху дублаж на анимационни филми ("Имало някога едно куче", "Grey Wolf“, „Little Red Riding Hood", "Островът на съкровищата"). Той преподава в Института по кинематография. От 1996 г. е художествен ръководител (от 2005 г. и режисьор) на Московския драматичен театър.


За основната си роля - на собствения си живот- Джихарханян казва:
„За мен не съществува такъв въпрос. Къде е театъра, където е животът - Не знам! Всички роли, които искаха да играя, съм играл. В младостта си, когато работих в Ереван, в пиесата "Червената шапчица" играех мечката. Добра игра! Децата са любители на моя герой. Сега имам чувството, че в тази роля са изиграли и "Крал Лир". Да! Не се страхувам да го призная. Някой ще каже: "Чакай! Има и друг текст! "Това не е от значение. Без значение каква е ролята Важно е, какъв е вашият проблем“

В пиесата на Едуард Радзински "Театър време на Нерон и Сенека", император Нерон играе младия Семьон Щейнберг. В ролята на философа Сенека, за първи път след десетгодишна пауза се изпълнява от Джихарханян, в ролята на един мъдрец, римски философ , държавник , драматург , хуморист. Той е преподавател, а по - късно съветник на император Нерон. Принуден е да се самоубие, за предполагаемо съучастие в заговор за убийство на Нерон. Пиесата има смисъл за кървавата история на император Нерон като модерен трагичен фарс за човешката природа,което се случва на сцената с реалностите на днешния ден.


В почти всички действия Сенека мълчи. Само тъжно отбелязва ексцесиите на неговите ученици, като поема всички злини на света.
Но по-близо до крайната омраза Нерон заменя със жалкото. Актьорът Семьон Щейнберг не е злодей, а млад мъж, който се превърна в един тиранин с мълчаливото насърчение на другите.
Въпреки това, автора на пиесата не даде ясни отговори: къде е доброто , къде е злото.
Представлението е невероятно, засяга точни семантични акценти и брилянтна игра на Семьон Щейнберг и Армен Джихарнанян, което понякога просто спира дъха.
Въпреки сложността и трагедията на историята, представлението съдържа голяма драма, и е много добре избрана формата на разказ.


"Мона"-т.нар."Безименна звезда", режисиран от Евгения Гинзбург
Това e шоу - хроника на любовта и историята на тези, които могат да свидетелстват за: шефа в заспалото градче, учители, гимназията студент, и др. Рутиннят им живот, пълен с насилие и слаб и опити да му се противопоставят. Две действия на "Мона" - това са две съвсем различни истории. Една от ексцентрични герои, които населяват безличен град. Другата - любовта, която пламва и трепва. Първият акт е почти изцяло върху плещите на актьора Алексей Аненков, който играе ролята на раздразнителен и колоритен. Мона – ролята се изпълнява от Елена Ксенофонтова.
Но същността на историята е безспорно: Любовта може да тегли хора от познатия свят и да ги хвърлят в хаос, но той дава на живота смисъл. В пиесата се казва: това е смисълът, дори ако се консумира любовта от хаос.

Билетите за представленията с дати 4,5 ноември в Държавен музикален театър са в продажба и могат да бъдат намерени в мрежата на Еventim.bg, както и на касите на НДК. Цени между 20 и 50 лева.
Билети за Плодвив на касите пред Общината и в мрежата на Еventim.bg. Цени между 15 и 30 лв

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване