10/18/12 12:19
(http://www.klassa.bg/)

Социолози се скараха в ефир за „обслужването“ на партии

Социолозите Мира Радева и Кольо Колев влязоха в разгорещен спор по време на сутрешния блок на bTV в четвъртък.
Разговорът в студиото по темата защо се разминават изследванията на политическите нагласи у нас премина в прекъсвания между двамата и говорене един през друг.
Повод за разногласията между директорите на агенциите „Медиана" и МБМД стана разликата от над 10%, които двете агенции дават в подкрепата за управляващата партия ГЕРБ и БСП, която е в опозиция.
Радева и Колев индиректно си отправиха обвинения за обслужване на определени полтически партии.
Данните от последното проучване на Агенция „Медиана" показват равенство между подкрепата за БСП и ГЕРБ. Според изследването, ако изборите бяха днес - за ГЕРБ биха гласували - 20,7% от избирателите, а БСП подкрепят - 20,6%.
Данните от изследването се разминават с тези от направеното по-рано проучване на ръководената от Мира Радева социологическа агенция МБМД, които дават разлика в подкрепата за ГЕРБ и БСП от 11% в полза на ГЕРБ.
Директорът на „Медиана" Кольо Колев обясни, че неговото изследване показва, че се променя обстановката. По думите му в периода между двете изследвания са се случили много неща, които стопяват доверието към управляващите.
„През това време имаше и „тука има - тука няма" с пенсиите", посочи Колев и припомни, че различните варианти за дати и процент, а който да се вдигнат пенсиите.
„Това са 2,2 млн. избиратели, които започват да ръмжат", изтъкна социологът.
„Мира я разпознават като властта", аргументира се още Колев по повод разликата от 11% между първите политически сили в данните на „Медиана" и МБМД. Той обясни, че в обществото все още има страх от свободна изява и предположи, че такъв е имало и у респондентите на ръководената на Радева агенция. „При нея хората изчезват, бягат - или й отказват или се крият", отбеляза социологът.
Тези негови думи ядосаха Радева, която припомни, че нейната агенция е консултирала правителството на Иван Костов по време на цялото му управление. „В края на 2000 г. ние бяхме единствената агенция, която оповести възможността партия на царя да се изравни с БСП", посочи Мира Радева.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване