10/18/12 12:06
(http://www.klassa.bg/)

СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО „ИЗЛИЗА” НА РАЗХОДКА В ГРАДА ПРЕЗ УИКЕНДА

– Между 19 и 21 октомври фестивалът за съвременно изкуство SOFIA CONTEMPORARY представя интересни и провокиращи произведения на български и чужди артисти, разположени в различни градски пространства - пред Национална библиотека “Св.Св. Кирил и Методий”, пред Народен театър „Иван Вазов”, във FABRICA 126, във VIVACOM Art Hall.
Видео експозицията „Сегашно продължително” ще можете да видите на 19 октомври, по време на официалното откриване на SOFIA CONTEMPORARY в 19:46 ч. във FABRICA 126. Тя включва забележителни произведения от Турция, Германия, Швеция, Южна Африка, България, Полша, Китай, Израел, Чехия, Испания, Русия и световноизвестни имета като Недко Солаков, Артур Жмийевски, Сигалит Ландау. Един от акцентите в изложбата е видеото на Недко Солаков (България) „Безмълвни (но толкова цветущи, колкото само българският език може да позволи) псувни” (2009), което представя национален и много български коментар за взаимоотношенията на гражданина с властта. Авторът се разхожда из София, спира пред знакови сгради и изразява отношението си към властовите институции.
По време на откриването на 19 октомври ще можете да видите и произведението на Кирил Кузманов „Издишай II”. Авторът е един от най-интересните съвременни български артисти, който има зад гърба си различни награди и множество изложби. Един от проектите му го отвежда на 11-месечно пътуване в Азия. Той изминава по суша 50 000 км, като преминава през Турция, Киргизстан, Казахстан, Русия, Алтай, Монголия, Китай, Тибет, Непал, Кралство Ло Мантанг, Индия и Кашмир. Докато е в Пекин пуска писмо в пощенската кутия на световноизвестния художник и дисидент Ай Вейвей. В писмото го моли за среща и само два дни по-късно Ай Вейвей го кани на чай. „Издишай II” приканва посетителите да се впуснат в едно субективно преживяване на изкуството, в истинско общуване с произведението. Авторът се заиграва с идеята за отношението между човека и пространството и реализира това взаимодействие чрез предизвикан мощен въздушен поток. Проектът на Кирил Кузманов може да се посети във FABRICA 126, която се намира до метростанция „Мария Луиза”, до 11 ноември.
Датата отново е 19 октомври, мястото е градинката пред Народна библиотека „Св.Св. Кирил и Методий”. В работата си „Park View” Лъчезар Бояджиев обозначава крайните „дестинации” на погледа и въображението върху пейки. Например, когато вървим по ул. Раковски в София към Патриарха, ние същевременно се движим в посока, която, ако се продължи мислено в права линия по картата (или GoogleEarth) ще ни отведе до Париж, Мумбай или Буенос Айрес. Сядайки на пейките, ние мисловно се пренасяме в пространството и получаваме усещането, че макар и физически да сме в София, ментално, емоционално, всъщност сме в целия свят. Лъчезар Бояджиев е сред най- активни български автори в областта на съвременното изкуство. Негови творби са представяни в страни от Европа, Азия, Америка, Австралия.
Не пропускайте мащабната видео инсталация на руската група AES+F „Последният бунт”, която се открива на 20 октомври в 18:27 часа във VIVACOM Art Hall. Творбата е изградена от три огромни екрана и представлява впечатляваща широкоформатна прожекция с широчина 12 метра. Можете да я видите до 7 ноември.
На 21 октомври в 21.30 часа непременно трябва да се разходите до Народен театър „Иван Вазов”, за да присъствате на аудио-визулния пърформанс „Културен ремонт 2012” на анонимната група Пистамашина. Загадъчното присъствие на Пистамашина често създава почва за какви ли не слухове и спекулации за това кои са те и защо се появяват така неочаквано. Единственото, за което можем да сме сигурни за тях е, че музиката, която правят, кара нещата да изглеждат различно, независимо къде и кога.


SOFIA CONTEMPORARY е нов фестивал за съвременно изкуство, създаден в рамките на проект на Столична община: "Фестивали за изкуство в публичното пространство: SOFIA CONTEMPORARY и Фестивал на открито в Западен парк“, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. Програмните части на фестивала "В Движение", "Форум", "Деца", "Видео", се организират с финансовата подкрепа на Societe Generale Експресбанк, Samsung Electronics, Renault.

Първото издание стартира на 19 октомври и ще продължи до 11 ноември. Основната цел на събитието е да намали дистанцията между съвременното изкуство и българската публиката. Темата на първото издание е Сегашно продължително. Фестивалът ще представи художествени работи, които са част от ежедневието на големия град, говорят с публиката и предизвикват реакцията на случайните минувачи. В продължение на 3 седмици жителите и гостите на София ще бъдат провокирани да съпреживеят града като колективно пространство, което може да бъде реорганизирано и върху което може да се въздейства.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване