10/19/12 10:32
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Външно срещу Турция за непризнаването на дипломите ни

Външно министерство осъди решението на турския Съвет за висше образование (ЙОК) да спре признаването на дипломите за висше образование, издадени в България. МВнР обаче няма да реагира срещу турския посланик в София, изпратил остро писмо с 11 искания до ректорите на български висши училища.

Външният министър Николай Младенов коментира въпроса по време на днешния парламентарен контрол. Към него имаше въпроси, свързани с проблема с Турция, от двама депутати – Ваня Добрева (“Коалиция за България”) и Огнян Стоичков (“Атака”).

“Позицията на Министерството на външните работи е, че разбира загрижеността на турската страна, но предприетите мерки за суспендиране на спогодбата за висше образование между двете страни не е решение на проблема. При наличието на 6000-7000 турски студенти у нас замразяването е прекалено несиметрична мярка”, каза Младенов.

Съветът за висше образование на Турция (ЙОК) спря признаването на дипломите за висше образование, издадени в България, с решение от 5 юли 2012 г. Решението е в разрез с Лисабонската конвенция, от която и Турция е част.

Мотивът на ЙОК е, че са установени фалшифицирани академични справки. До момента не е показана нито една такава. От българското образователно министерство отрекоха категорично у нас да е бил легализиран неистински документ за висше образование. Ректори коментираха, че решението е ход, целящ намаляване на броя турски студенти в България.

Младенов отрече въпросът да е “политизиран преднамерено”.

Огнян Стоичков попита ще има ли реакция спрямо турския посланик в София Исмаил Арамаз, като например  отзоваването му заради писмото до ректорите, но от отговора на Младенов стана ясно, че това няма да се случи.

В писмото Арамаз отправя искания за начина на прием, семестриални изпити и вътрешна организация, които, според Съвета на ректорите, са груба намеса в автономността на българските висши училища. В писмото, което, по думите на Добрева, е изпратено на 28 декември 2011 г., посланик Арамаз иска от ректорите още да признаят за “трайни структурни проблеми в системата на висшето образование в България”.

“Ако наш посланик напише такова писмо, как мислите? Дали той няма да е до 24 часа при вас и Босфора ще я гледа само на картичка”, коментира Стоичков, който е председател на комисията по образование в парламента.

Младенов отговори:

“Всеки посланик е свободен да изразява вижданията си по всички въпроси в нормална кореспонденция. Начинът, по който се възприемат те, е въпрос на добро възпитание и дипломатическа практика. Не виждам нищо нередно, когато имаме въпроси, да ги поставим доста открито и категорично. Не само в Турция. Не бих забранил на никой посланик да поставя въпроси на нашите партньори. Как реагираме зависи от оценката, която даваме на проблема”.

The post Външно срещу Турция за непризнаването на дипломите ни appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване