10/19/12 05:47
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

“Джаз плюс фестивал 2012″ започва с Якоб Бро

За осми пореден път София ще приветства джаз музиканти от много държави на фестивала “Джаз плюс 2012″.
На сцената на столичния клуб “София лайв клуб” ще се качат музиканти от от Аржентина, Франция, Германия, Великобритания, Дания, Швеция, Мали, Корея и Бразилия. Артистите ще са соло, дует,  трио и квартет и един биг бенд. Фокусът на фестивала ще е върху актуалното от европейската джаз сцена.
Програмата на “Джаз плюс 2012″ започва на 24 октомври и съдържа пет концерта, които ще продължат до 5 декември. Същинското начало на феста ще бъде сложено от триото на Якоб Бро със специално участие на барабаниста Йон Кристенсен. Повече за фестивала и музикалните прояви в него разказва един от организаторите на “Джаз плюс 2012″ Маргарита Борисова.

Върху какво ще акцентира тазгодишният джаз фестивал?

Акцентът тази година е върху разнообразните нови проекти на артисти с оригинална програма от европейската джаз сцена. Вокалният акцент в програмата на Джаз Плюс Фестивал е поставен на 7 ноември, когато на сцената ще излязат китаристът Улф Вакениус, познат на българската публика от гостуването му през 2007 г. и корейската певица  Юн Сун На, за чийто талант се сипят безброй суперлативи до един верни. Достатъчно е да чуете интерпретацията й на Enter Sandman на Металика, за да се убедите в това. Кулминацията на тазгодишната програма са двата последователни концерта на 4 и 5 декември – първият на африканското трио на невероятния Антонио Форчоне, а вторият на виртуозния контрабасист Рено Гарсия-Фонс.

Какво ново да очаква публиката на осмото издание на „Джаз плюс фестивал”?

Пет незабравими вечерни музикални преживявания, 5 потапяния в световете на легендарния барабанист  Йон Кристенсен и китариста Якоб Бро и тяхното трио, немския  Бекярд Джаз Оркестра, които представят богатото музикално наследство от Балканите в съвременен джаз контекст, на Юн Сун На и Улф Вакениус – невероятен дует с оригинално звучене, на виртуозния Рено Гарсия-Фонс, който те кара да полетиш, докато слушаш музиката му и на  АКА Трио – Антонио Форчоне/Секоу Кейта/Адриано Адеуале, чиято страст и искрена радост от свиренето за другите, грее на лицата им.

Колко групи/музиканти ще вземат участие?

В тазгодишното осмо издание ще участват 5 формации. Те са съответно:

24.10 – Йон Кристенсен/Якоб Бро/Томас Морган Трио

29.10 – Бекярд Джаз Оркестра

07.11 – Юн Сун На и Улф Вакениус

04.12 – Рено Гарсия-Фонс

05.12 – АКА Трио – Антонио Форчоне/Секоу Кейта/Адриано Адеуале

Всичките концерти започват от 20:30 часа.

Кои са най-добрите групи от участниците във фестивала, ако можем изобщо да ги квалифицираме по този начин?

Това е доста труден въпрос – много различни са отделните групи и артисти. Например  Рено Гарсия-Фонс ще представи своя соло проект. Само, който не е виждал на живо френският виртуоз може да не повярва на твърдението, че той е най-добрият съвременен контрабасист.  Определението “Паганини на контрабаса”, което му бе дадено от френската критика е слабо и недостатъчно, за да разкрие неговия композиторски и изпълнителски талант и технически възможности. 

За триото на Антонио Форчоне английската критика се изразява по следния начин: “Няма как да се опише с думи колко велико е това шоу. Най-епичното трио, отличаващо се с музикална перфектност, което съм виждал, се състои от акустичния китарист Антонио Форчоне с изпълнителя Секу Кейта и перкусиониста Адриано Адеуале. Не просто техните музикални способности са разбиващи, а страстта и искрената радост от свиренето за другите, грее на лицата им и временно те заслепява и даже и да допуснат грешка, няма как да забележиш.  Всеки един от публиката бе омагьосан от това изпълнение; лесно можеш да го определиш като едно от най-добрите шоута, които си виждал на и извън острова. И е трагично да се пропусне.”

А за Юн Сун На казват от Лю Монд: “Сладък е светът, който изниква в съзнанието ти, когато слушаш Юн Сун На. Младата корейка е вълнуваща, блестяща, понякога забавно смешна, винаги чувствена – енергично нощно същество.”

За първа година ли ги каните?

Трима от участниците във фестивала са гостували в други формации – това са невероятният китарист Антонио Форчоне, виртуозният контрабасист Рено Гарсия-Фонс и китаристът Улф Вакениус, свирил в триото на Оскар Питърсън. Това са артисти, чийто концерти са различни, защото търсят и създават музика, която извира от сърцето. Всеки един от тях е невероятен.

На какъв принцип избирате участниците?

Стремим се да покажем интересното и актуалното от европейската джаз сцена , да представим артисти с оригинална програма и силен собствен глас. Плюсът в заглавието на фестивала – Джаз Плюс – отговаря за връзката на джаза с други изкуства и жанрове, затова се опитваме да предложим възможно най-разнообразна картина на състоянието на европейския джаз.

Колко общо са групите/музикантите във фестивала?

Участниците са  25. Те ще изпълнят 5 концерта на 4 малки формации и един биг бенд.

Какъв вид джаз ще свирят те?

Джазът има много лица и всеки влиза през различна врата в тази музика – това не е собствено стил, а мета стил    , тъй като е синкретичен и прави връзка с всички други изкуства. Много хора разбират понятието в сторгите рамки, поставени от североамериканския джаз от миналия век, но джазът днес има връзка с етническата музика – което ще видим в пиесите на Антонио Форчоне и неговото трио, чийто проект се нарича “Африкански скици”, пие с шепи от рока – нямате престава какви кавъри прави Юн Сун На на Enter Sandman на Металика и на Message in a Bottle на Полис, от класическата музика – в композициите на Рено Гарсия-Фонс – макар че в неговата музика има от всичко и съприкосновението с нея на живо е истинско откровение, остава хората без дъх. Затова можем да кажем, че това е актуална, силно вдъхновена и красива акустична музика, изпълнена от виртуозни артисти.

Смятате ли, че има джаз култура у нас?

Има, разбира се, опитваме се да работим за изграждането й вече много години.

Какви  допълнителни изненади да очакват почитателите на този стил музика?

Да забравят проблемите си за два часа и да си тръгнат с усмивка на лице, защото както казваше друг наш гост от изданието от 2009 г. сегашен министър на културата на Перу, Сусана Бака – “ Колкото повече се задълбочава кризата, толкова повече хората търсят истинските стойности и ги намират в изкуството!”

Как протече организацията на събитието и къде срещнахте трудности?

Трудностите са множество и са от финансов характер, тъй като основен спонсор на фестивала отново се явява неговата вярна публика. Ние винаги сме разчитали на билетна продажба, а не на комерсиален спонсор.

Има ли още билети за фестивала? На каква цена са те?

Да, цената на билетите за отделните концерти е 30 лв, с изключение на тези за Backyard Jazz Orchestra – 15 лв. Фестивалният билет струва 100 лв. Могат да се закупят от Дюкян Меломан или в мрежата на Тикет плюс.

Колко почитатели на джаза очаквате да се съберат на фестивала?

Надяваме се да са всички, които обичат тази музика.

The post “Джаз плюс фестивал 2012″ започва с Якоб Бро appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване