10/19/12 21:26
(http://e-vestnik.bg/)

Оперна певица води протестите в Португалия

Синика Тарвайнен
ДПА

Ана Мария Пинту. Снимка: ртп

Оперната певица Ана Мария Пинту завладя водещите заглавия в медиите напоследък, след като прекъсна реч на португалския президент, запявайки внезапно, и оттогава стана най-известното лице на протестното движение в Португалия, което си няма официални лидери.

Гневът срещу неуморното орязване на бюджетните разходи от правителството прерасна в насилие тази седмица в Лисабон, където участниците в протестите замеряха с камъни, бутилки и ябълки силите на реда.

А 31-годишната Пинту предупреждава, че тези до неотдавна редки прояви на насилие ще зачестяват. “Правителствата на моята страна от край време са корумпирани, но сегашното е същевременно фанатизирано на тема икономии”, казва Пинту, на която едно списание измисли прякора Боеца.

Певицата направи изявления за ДПА малко след като правителството на премиера Педру Коелю представи бюджета за 2013 г., предвиждащ увеличение на данъците, което дори финансовият министър Витор Гашпар нарече “огромно”.

Мерките за икономии на Коелю имат за цел постигане на условията, поставени от Европейския съюз и Международния валутен фонд, които отпуснаха на Лисабон спасителен пакет на стойност 78 милиарда евро. Правителството казва, че няма друг избор, освен да следва изискванията на кредиторите, за да не се наложи да търси още пари и да приеме дори по-строги бюджетни съкращения.

Но Коелю се превърна в мишена на критики от всички посоки - лявата опозиция, профсъюзите, църковните лидери, предприемачите и дори от членове на собствената си десноцентристка Социалдемократическа партия.

Целите, поставени в бюджета, са “абсолютно неизпълними”, заяви Мануела Ферейра Лейте, бивш финансов министър и бивш лидер на СДП. Строги ограничения в страна с 16 процента безработица само ще парализират икономиката и ще доведат до още по-голямо обедняване на хората, възразяват критици.

Пинту беше поканена в телевизионно ток шоу тази седмица да чуе разказите на учителка, чиито ученици били принудени да идват гладни на училище, както и на хора, които са изгубили домовете си за неизплатени ипотеки. “Това управление не е решението, всички сме убедени в това”, заключи тя.

Същевременно обаче Пинту е против насилствени протести и призовава към нова “революция на карамфилите”, имайки предвид почти безкръвното въстание, което свали дългогодишната диктатура през 1974 г. и позволи на Португалия да тръгне по пътя на демокрацията.

Много от сегашните протести се свикват анонимно чрез Фейсбук, където Пинту е създала група “Акордай” (Събудете се) - по името на стара португалска песен, която тя изпя на няколко протестни митинга. “Приказките на правителството, че ние, народът, сме живели над възможностите си, което е довело до създаването на дълговото бреме, са пълна манипулация”, гневи се тя.

И все пак въпреки растящата си популярност Пинту иска да остане вярна на анонимния характер на протестното движение, от което е част, и отхвърля идеята да създаде политическа партия. “Изпятата дума е чиста и неподправена”, казва певицата, която разчита на пеенето като на основно политическо оръжие. “Учих музика, за да стигна до хората и да съм по-близо до тях. Вълнувам се от истината, любовта и уважението.”

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване