10/19/12 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Палестинците имат редкия шанс да гласуват

ДПА

За първи път от седем години жителите на Западния бряг ще имат възможност да гласуват на избори в събота, макар и само за местни органи на властта.

Палестинската демокрация е в криза. По-важните парламентарни и президентски избори, които трябваше да бъдат съответно през 2010 г. и 2009 г., многократно бяха отлагани заради на практика разделянето на Западния бряг и Ивицата Газа между “Фатах” и “Хамас”.

Усилията да се прекрати борбата за власт между светската партия “Фатах” и ислямистки “Хамас”, достигнала кулминацията си, когато “Хамас” иззе контрола над Газа през 2007 г., не постигнаха никакъв успех.

“Политическият застой е изключително смущаващ”, каза Ханан Ашрауи от Организацията за освобождение на Палестина (ООП), оглавявана от президента Махмуд Абас от “Фатах”. “Надяваме се палестинските общински избори да ни окуражат да продължим напред”, каза тя. “Цялата ни система се нуждае от съживяване”.

Застоят означава, че Абас остава начело на Западния бряг въпреки изтичането на мандата му преди почти осем години, а Исмаил Хания от “Хамас” продължава да е на практика премиер на Газа, пренебрегвайки отхвърлянето си от Абас.

Абас в крайна сметка реши да организира местни избори само на Западния бряг, тъй като “Хамас” отказва да допусне избори в Газа. “Хамас” бойкотира също изборите на Западния бряг. “Всички избори, които “Хамас” не ръководи и не наблюдава, ще са фалшиви”, заяви високопоставеният лидер на “Хамас” Махмуд аз Захар тази седмица.

Бойкотът означава, че “Фатах” ще бъде почти без никаква конкуренция на Западния бряг и това ще позволи на партията да си върне градове, спечелени от “Хамас” при последните общински избори през 2005 година. Това ще затвърди властта на Абас на Западния бряг, но може да задълбочи още повече разцеплението с Газа.

Екстремистката група “Ислямски джихад” също бойкотира изборите, както и всички преди тях, тъй като отказва да признае Палестинската власт. Следователно няколко по-малки фракции като Народния фронт за освобождение на Палестина са единствените съперници на “Фатах”.

Бойкотът на “Хамас” може да е свързан също с отслабващата популярност на движението. След 2005 г., когато се възползва от недоволството срещу “Фатах” заради корупция при десетилетия на неоспорвано управление, “Хамас” постепенно губи популярност, сочат проучвания на общественото мнение.

Близо 40 процента от регистрираните гласоподаватели на Западния бряг подкрепят “Фатах”, а 12 на сто - “Хамас”, сочи проучване на базираната в Рамала организация Арабски свят за изследване и развитие, публикувано на 29 септември.

Сред онези, които действително възнамеряват за гласуват, подкрепата за “Фатах” е дори още по-голяма - 49 процента, след това са независимите - с 27 на сто и накрая “Хамас” с 9 на сто. “Хамас” е също в неизгодно положение, тъй като мнозина от членовете му на Западния бряг са в затвори на Палестинската власт или Израел и не могат да се кандидатират.

Преди временните мирни споразумения от Осло от 1993 г. Израел, който превзе Западния бряг от Йордания в Шестдневната война от 1967 г., позволи местни избори само веднъж, през 1976 г.

След Осло покойният лидер Ясер Арафат отложи избори, като предпочете назначенията пред гласуването и каза, че изборите трябва да станат в независима Палестинска държава, която трябваше да бъде договорена до пет години след Осло.

Изборите през 2005 г., които бяха първите местни палестински избори от 30 години, се състояха малко след смъртта на Ясер Арафат през 2005 година. Почти 5000 кандидати ще се съревновават само за 1000 общински места в 94 селища в изборите в събота. Други 78 селища ще се включат в изборите на 24 ноември.

В над половината от 353-те селища на Западния бряг, предимно в много селца, само една бюлетина бе представена за изборите в събота, което прави победата служебна, сочи Палестинската Централна избирателна комисия.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване