10/19/12 06:38
(http://e-vestnik.bg/)

Политиката на китайския елит: един все още мъжки свят

Асошиейтед прес

Военен парад в Китай. Снимка: милитариимиджис

Един поглед към историята показва, че е по-лесно за една китайка да полети в орбита около Земята, отколкото да стъпи на най-високото стъпало на китайската политика.

33-годишна китайка, майор от китайските ВВС, положи през юни важен феминистки крайъгълен камък, като стана първата китайка, летяла в космоса. Като се има предвид, че на 8 ноември започва смяна на ръководството, която се случва веднъж на десет години, мнозина чакат да видят дали една друга амбициозна китайка - Лю Яндун, член на Държавния съвет (правителството), може да спечели едно от деветте места на върха на китайската власт.

Лю е усмихната 67-годишна жена, с диплома на инженер-химик и слабост към перли и червено червило. Ресорът й включва образование, спорт и културни въпроси. Експерти казват, че тя има добри връзки, а държавните медии я описват като добросъвестен държавен служител с човешко отношение. През май тя облече болнична престилка и галеше челото на хоспитализирана учителка, загубила краката си, докато избутала двама ученика от пътя и ги спасила от идващия автобус. “Толкова си млада и хубава”, каза цитираната от държавни медии Лю на учителката Чжан Лили. “Отсега нататък може да ме наричаш своя по-голяма си сестра”.

Смяната на ръководството е само веднъж на десет години в Китай. Лю е единствената жена, която евентуално може да намери място на върха, и ако това стане, тя ще влезе в историята. Изстрелването в космоса обаче изглежда проста работа в сравнение с нахлуването в мъжкия клуб на китайската политика. “Относително лесно е да имаме жена-астронавт, защото тук става въпрос само да се спечели слава за Китай, а не за действителна подялба на политическата власт”, каза базираната в Пекин защитничка на правата на жените Фън Юан. Има квоти, които целят да засилят участието на жените в политическия процес, но те не са стриктно прилагани.

От основаването на комунистически Китай през 1949 г. досега нито една жена не е била член на Постоянния комитет на Политбюро - най-висшата лидерска клика, където се формира водещата политика. Само две жени са били партийни секретари на провинции - влиятелни позиции, смятани за стъпало към национални лидерски постове.

Бившата заместник-председателка У И, известна като “Желязната лейди” заради безкомпромисността си при водене на преговори и определена от сп. “Форбс” като втората по влияние жена в света през 2007 г., не успя да стигне до Политбюро - група от 25 души, част от които оформят състава на Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на ККП.

Вили Лам, историк от Китайския университет на Хонконг, каза, че изкачването във властта обичайно започва с местен лидерски пост, който е заменян с позиция, контролираща все повече избиратели, докато накрая се стигне до управление на провинция или голям град. Това са хората, които в крайна сметка управляват Китай от потъналия в зеленина и силно укрепен лидерски комплекс Чжуннанхай в центъра на Пекин.

За една жена обаче достигането до тези позиции може да е трудно, понякога по влудяващи причини. “За да станеш кмет на голям град или губернатор на провинция, трябва да си “едно от момчетата”, да пиеш много и може би да си малко женкар, а също да си корумпиран в разумни граници”, каза Лам. “В Китай не липсват корумпирани жени, но смятам, че феноменът да си “едно от момчетата” спира някои обещаващи жени-кадри”.

Правощитничката от Пекин Фън води обучителни курсове за правата на жените из Китай. Тя казва, че амбициозни жени политици й се оплакват от “пиянската култура” в китайската политика, но мнозина казват, че “сексуалната култура” също ги спира. Обичайно е за влиятелни китайци да имат любовници и това затруднява жените да търсят услуги и дори да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване