10/19/12 06:40
(http://e-vestnik.bg/)

Пушенето: избери да не го избереш

в. Известия

Всички прогресивни държави потеглиха отдавна на война с пушенето и я спечелиха много бързо на всички фронтове. Попритиснаха тютюнопроизводителите, забраниха на пушачите да димят по ресторанти, кафета и барове, поведоха активна скрита и явна пропаганда срещу пушенето. Естествено бе само въпрос на кратко време Русия - също прогресивна все пак държава, официално да му обяви война.

Още в края на август се разбра, че тази война ще започне всеки момент - тогава вълкът от “Ну, погоди!”, жнзш закоравял пушач с гласа на Анатолий Папанов, за малко да стане персона нон грата на телевизионния екран чак до 23.00, понеже дими обилно в кадър. Пък и докога да търпят непушачите дима от многобройните цигари и различни тютюневи изделия, който им люти на очите по сладкарници и други обществени места?

И ето че вчера в блога на премиера Дмитрий Медведев бе качен седемминутен клип за инициативата срещу тютюнопушенето в Русия. Посочено бе, че до началото на ноември правителството ще разгледа законопроект “За защита на народното здраве от последиците при употреба на тютюн”, разработен от Министерството на здравеопазването. Проектът предвижда бойни действия по няколко фронта. Всъщност представлява типичен военен план срещу пушенето - както вече казахме, разработен и вече успешно осъществен на Запад.

Набелязано е, първо, далеч по-строго данъчно облагане за производителите на тютюневи изделия; второ, няма да е разрешена ОТКРИТАТА реклама на тютюн (също много правилно - т. нар. product placement активно се практикува на Запад и никой не го е забранил), а покрай нея и различните рекламни акции като безплатно раздаване на цигари; трето, ще бъде забранено да се пуши на обществени места. От тютюневия дим ще бъдат очистени изцяло и всички сгради, в които са разположени органи на държавната власт.

Дмитрий Медведев публикува и впечатляваща статистика - все повече жени започват да пушат. Сочи го впрочем и социална реклама, която видяхме в московското метро. Изобразена бе жена с леко вулгарен вид, държаща цигара и пускаща облици дим, а текстът отдолу гласеше: “Вече не е модерно!” Освен това според премиера все по-често посягат към цигарите и децата, а понякога не само посягат, но и пушат твърде активно.

Медведев предлага и ред ярки образи. Споменава по-специално, че от пушене умират годишно близо 400 000 души - това е горе-долу населението на цял Твер. Излиза, че всяка година от лицето на земята изчезва по един голям руски град. Трудно е наистина да откриеш по-добри аргументи в полза на борбата с пушенето.

А тя е необходима - всички са наясно, никой не спори. И Медведев специално изтъква, че нито държавата, нито правителството не воюват с пушачите, а срещу самото тютюнопушене. Все пак обаче това е война, макар - нека го признаем - справедлива. Но както всяка война, тя също взема жертви. И жертви падат не тютюневите компании, а въпросните пушачи, при все че никой няма нищо против тях. Проблемът е там - с това започва всъщност започва премиерският клип, - че в Русия 44 милиона души са зависими от никотина. И точно тези 44 милиона са жертвите от войната. Е хайде, цигарите доста ще поскъпнат. Най-чувствителен момент ще е да се пропъди пушенето от баровете.

Защото пушенето е нещо повече, отколкото да вдишваш и издишваш вредоносен дим. То представлява и пространство за общуване, символично изпълвано с въпросния дим, сред който пушачите могат да обсъдят последните новини или важни проблеми. И ако щете, дори един вид естетически акт.

Американският кинорежисьор Джим Джармуш, нарекъл своя чернобял калейдоскоп от скечове “Кафе и цигари”, успя точно да улови тази “цигарено-кофеинова естетика”. И едното, и другото всъщност е вредно. Седнали в кръчмата обаче, хората често вкусват с наслада и едното, и ...

Публикувана на 10/19/12 06:40 http://e-vestnik.bg/15895/pusheneto-izberi-da-ne-go-izberesh/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване