10/19/12 06:38
(http://e-vestnik.bg/)

Сирийският конфликт разделя турските мюсюлмани

В турския град Антакия, в който са струпани църкви, джамии и османски фасади, разположен на север от сирийската граница, собственикът на магазин Наим мрънка заради най-новите обитатели на региона. Те идват тук и питат - “Алауит ли си или сунит?”, каза той, цитирайки въпросите на увеличаващото се сирийско население в града. Този въпрос не бе задаван тук преди, добави Наим.

Напливът на сирийците, избягали от конфликта в страната им, създава напрежение в този регион на Турция, известен с религиозното си многообразие, както и със засилващата се, вече дори ожесточена критика към външната политика на правителството.

Има повече от 100 хиляди сирийски бежанци в лагерите в Южна Турция, както и десетки хиляди нерегистрирани сирийци, които се смята, че живеят в гранични градове като Антакия. Много от тези хора симпатизират или активно подкрепят бунта срещу президента на Сирия Башар Асад.

Наим е алауит, член на арабското алауитско малцинство в Турция, секта към която спада и режимът на Асад. Етническите арабски алауити са струпани в окръг Хатай, където се намира и Антакия, както и в редица части на Сирия.

Миналия месец Наим и група поддръжници алауити изразиха противопоставянето си към политиката на Анкара за подкрепа на сирийската опозиция на демонстрация, която според много сирийци в Антакия бе признак на враждебност към тях.

Наим каза, че няма никакъв проблем със сирийските семейства. Но антипатията му към бунтовниците, които той обвинява в кражби и опити за разделяне на Сирия, представлява една от по-критичните прояви на все по-голямото безпокойство в Турция заради въоръжената сирийска опозиция, използваща южните турски гранични райони като “база за засилващата се сектантска война от другата страна на границата”.

Турция има свои “религиозни разломи”, които засягат не само малката алауитска общност, но също така и милиони турски алевии, общност, която е със сходно име, но представлява отделно течение (в Турция има преобладаващо сунитско мнозинство). Много алевии също имат дълбоки опасения относно позицията на Анкара срещу Асад.

Основната опозиционна сила в Турция - Народнорепубликанската партия, разглежда политиката на Анкара спрямо Сирия като част от “пълзящ подход към сектантско разделение”, за който тя твърди, че отслабва основите на светската система на Турция, най-вече след последните действия на правителството като значителното увеличаване на броя на сунитските религиозни училища.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган яростно отхвърли това твърдение миналата седмица, като посочи на партийна среща в Анкара, че “турската външна политика не се формира от подход към сектантско разделение”. Повечето от тези, които се включиха в Арабската пролет бяха сунити; има и диктатори сред сунитите, които не подкрепяме, каза Ердоган.

Активистите от сирийската опозиция в Антакия като цяло оценяват защитата, която турското правителство им предлага, но твърдят, че се страхуват от алауитското население в града, поддържащо тесни търговски връзки с алауитите в Сирия.

Няколко алауити, интервюирани в Антакия, не показаха никаква склонност да тормозят сирийците, и изглежда са по-обезпокоени от това как кризата засяга икономиката. В предградието на Антакия Харбие, в което има много алауити, килими с лика на Асад са поставени на щандовете на магазинчетата.

Млада жена от сирийския град Хомс, която отказа да се представи заради опасение от възможно нападение срещу нея с цел отмъщение, си припомня с ужас как веднъж случайно влязла в ресторант в Харбие, където алауитите се подготвяли за празненство в подкрепа на Асад.

Собственик на магазин в намиращия се наблизо град Рейханлъ, населен главно със сунити, казва, че много сирийци са се преместили в Рейханлъ от Антакия, тъй като се чувстват по-сигурни. Той е поставил табела с надпис пред магазина си, за да привлича клиенти, на която пише “Тук се говори сирийски арабски”.

Турски правителствен представител омаловажи напрежението в Антакия и го окачестви като проблем между “много малък брой хора”, преувеличен ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване