10/19/12 06:18
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Църквата почита паметта на Св. Иван Рилски

Българската православна църква почита днес паметта на Св. Иван Рилски и по този повод във Велико Търново ще бъде представен нов маршрут за поклоннически туризъм, наречен “Светият път”.

Маршрутът ще минава през селищата, през които през 1469-та година са пренесени мощите на Иван Рилски от Търново в Рилския манастир. 

През 1195 година цар Иван Асен I тържествено пренася в столицата Търново мощите на Св. Иван Рилски. През 1469 те са пренесени от Търново в Рилския манастир.

Пътят преминава през територията на 17 днешни общини. По идея на кмета на Велико Търново през тези селища от 1 юли 2013 година ще преминава първият в България поклоннически маршрут “Светият път”. 

Денят на Свети Иван Рилски е професионален празник на лекарите и по традиция ще бъдат връчени отличията “Лекар на годината”.

Специални отличия ще има за лекарите от болницата в Бургас, участвали в спасяването на израелските граждани при атентата на летище “Сарафово”.

The post Църквата почита паметта на Св. Иван Рилски appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване