10/19/12 10:12
(http://e-vestnik.bg/)

Четири “гнили ябълки” на път да загният и БНБ*

Даниела Горчева, Иван Иванов

Високопоставени служители на централната банка в противозаконен опит за сплашване на журналисти?

В достолепната сграда на БНБ се крие нещо гнило. Снимка: архив на e-vestnik

КОРУПЦИЯ (лат.)  – продажност, поквареност на длъжностни лица
Из „Речник на чуждите думи”, 1995

За никого не е тайна, че в България свободата на словото е под непрестанна заплаха. Но рядко се случва ДОКУМЕНТИРАНО да се проследи механизмът, по който се задвижва принудителна автоцензура сред журналистите и издателите. И ето сега ни се удаде случай да видим черно на бяло как високопоставени служители в държавата прибягват до опит за сплашване на журналисти, редактори, собственици на издания и медии. Опити, които всъщност … попадат под ударите на Наказателния кодекс.

Това четиво е задължително за всеки журналист, издател, редактор, политик и високопоставен функционер.

Едните – за да знаят как да се бранят от недопустими посегателства срещу гарантираните им от Конституцията права, вкл. правото свободно да търсят и разпространяват нецензурирано информация.

А другите – за да знаят какво рискуват, когато се опитват до прибягват до опити за препятстването му (за нетърпеливите, ще го кажем направо – рискуват до 5 години затвор).

Да, така е и съветваме самонадеяни високопоставени държавни функционери да прочетат Наказателния кодекс преди да е станало късно и да са се сдобили с някой и друг раиран костюм не за пред хората.

И така, за какво иде реч?

Подуправителят на БНБ Румен Симеонов, който е шеф на “Банков надзор” и трябва да проверява банките, е подписал заплашителното писмо до “Биволъ”. Снимка: сайт на БНБ

На 11 октомври тази година в електронното издание „Бивол” бе публикувано писмо, по-точно не писмо, а искане и още по-точно… „призовка”.

Това искане (призовка) е адресирано до управителите на търговското дружество – собственик на изданието „Бивол”.

„Призовката” е изпратена не от следствие, прокуратура или съд, а от … Българска народна банка (БНБ) и по-точно от двама господа, високопоставени служители в БНБ. Ето техните имена и техните длъжности, предполагащи правна грамотност и прецизност: Румен Симеонов, подуправител на БНБ и Тихомир Тимнев, директор на „Правно обслужване и административна дейност” на БНБ.
С това искане-призовка двамата високопоставени господа от БНБ привикват на среща собствениците на изданието „Бивол”… „да си поговорят от сърце”  с тях … относно съдържанието на публикации в изданието, намиращо се под защита на българската конституция на правото му да търси и разпространява нецензурирано информация.
Поводът?
Като повод  за действието си двамата високопоставени господа от БНБ посочват изпратена до тях жалба на четири български банки, че изданието „Бивол” е публикувало „невярна информация и обстоятелства”. Въпросната жалба обаче не е приложена към искането-призовка на БНБ и затова не става ясно срещу какви точно и конкретно „невярна информация и обстоятелства” се жалят въпросните четири банки.

Банки – „гнили ябълки”

По всяка вероятност става дума за жалба относно публикуваната преди цяла година и половина информация от доклад от 2007 г. на тогавашния американски посланик в София Джон Байърли, изтекъл чрез „Уикиликс”, в който тези четири банки, заедно с други тогавашни български банки, включително и СИБанк (по това време под контрола на приятелката-несъпруга на днешния премиер Бойко Борисов), са описани като … „гнили ябълки”.

Писмото на БНБ до “Биволъ”. Снимка: Биволъ

По преразказа на двамата господа от БНБ въпросните четири банки (Първа инвестиционна банка АД, Корпоративна търговска банка АД, Инвестбанк АД и Централна кооперативна банка АД) искат от Българска народна банка „извършване на проверка и налагане на административно наказание” (неизвестно кому) за твърдяно (неизвестно какво точно) ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване