10/20/12 07:48
(http://radiomilena.com/)

Длъжници масово губят имуществото си

Истински бум на образуваните изпълнителни дела срещу длъжници през тази година отчете Камарата на частните съдебни изпълнители вчера. От движимите вещи заради невърнати дългове хората най-често губят колите си, а при недвижимите – жилища и хотели, предаде КРОСС.

„Тенденцията за увеличаване на изпълнителните дела продължава, тъй като кризата е мощен източник за това. Гражданите и бизнесът имат сериозни финансови затруднения – през 2011 г. бяха образувани 180 000 дела, а през тази до момента те са с над 20 000 повече”, съобщи председателят на Контролния съвет на камарата Георги Дичев.

8318 са били обявените за продажба имоти в цялата страна т.г., като сделки е имало за 789 от тях. Най-много пари са събрани в София, следвана от Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна. Разбираемо най-скъпи са хотелите, от чиято продажба частните съдебни изпълнители са прибрали т.г. 40 млн. лв., на второ място са търговските имоти, после предприятия на длъжници и едва на четвърто място са иззетите жилища. В създадения сайт с регистър на имотите за публична продан влизат купувачи от цял свят, но най-много от България и другите европейски страни, казаха от камарата. „Много граждани и фирми разчитат на тези продажби. От частните жилища най-често се търсят двустайните апартаменти. На търговете вече не се явяват купувачи, които искат да ги манипулират.

Хотел в Банско на фалиралата туристическа фирма „Алма тур” е най-скъпият продаден имот от частни съдебни изпълнители тази година. Новият му купувач е платил за него 21 122 000 лв. и така 2 банки са си взели кредитите, които са били отпуснали. Сред другите фаворити в класацията е ОЦК – Кърджали, продаден за 8 600 000 лв., бизнес сграда в София за 7 млн. лв., аквапарк в старозагорското с. Овощник за 3,2 млн. лв., хотел в София за 3 млн. лв. и военно летище на 1 км от курорт.

Банковите сметки на длъжници ще могат да бъдат запорирани по електронен път от 1 януари 2013 г. с измененията в Гражданскопроцесуалния кодекс и това ще спести пари за дължимата такса, казаха от камарата.

 Длъжници масово губят имуществото си

bookmark Длъжници масово губят имуществото сиsvejo Длъжници масово губят имуществото сиgoogle Длъжници масово губят имуществото сиdelicious Длъжници масово губят имуществото сиstumbleupon Длъжници масово губят имуществото сиfacebook Длъжници масово губят имуществото сиСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване