10/20/12 11:26
(http://www.klassa.bg/)

Красивитe жени са прокълнати

Обвинените в убийство жени, които пледират невинни в съда, твърдейки, че деянието е извършено при самозащита, е по-вероятно да бъдат сметнати за виновни, ако имат плътни, сочни устни и хармонични черти на лицето, сочи проучване направено от екип на университета в Гренада, Испания, цитирано от в. „Дейли мейл”. Тези констатации противоречат на общоприетия стереотип, според който красотата помага да се избегне наказателна отговорност. Според учените в случаи, когато жена твърди, че е убила агресивния си съпруг при самозащита, полицейските служители са по-склонни да сметнат за невинни обвиняемите, които могат да бъдат описани като непривлекателни.
За да тества въздействието на външния вид, екипът от Гренада използвал фиктивни сценарии на домашно насилие, при които жени са били обвинени, че са намушкали с нож и са причинили смъртта на съпрузите си в леглото. Единствената разлика била в описанието на обвиняемите. В едни от случаите те била описани като притежаващи черти, които обикновено се считат за присъщи на красавиците, в други - като непривлекателни. След това на 169 полицаи от испанските национални и местни полицейски служби били представени по един от двата вида случаи и резултатите били изненадващи - било установено, че в повечето от случаите непривлекателните ответници били считани за неподлежащи на наказателна отговорност.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване