10/20/12 17:33
(http://www.klassa.bg/)

Център на занаятите обединява Несебър и Одрин


Несебър и Одрин се обединяват в общ културен проект за традиционните занаяти от двете страни на границата. Демонстрационен център на занаятите, официално отвори врати в морския град днес. Дворът на старата болница се напълни с нетърпеливи граждани, дошли да видят за какво ще бъде използвана запустялата допреди няколко месеца сграда.

С народни песни и танци бяха посрещнати партньорите по проекта - Бургаската регионална туристическа асоциация, Асоциацията на търговците и занаятчиите на град Одрин и Генералния секретариат на специализираните администрации на Провинциите в Одрин. „За мен е голяма чест да ви посрещна в двора на една от култовите за Несебър сгради, на която успяхме да вдъхнем нов живот” с гордост приветства гостите си кметът на морската община Николай Димитров. „Вярвам, че заедно ще успеем да дадем възможност на занаятчиите от Одрин и Несебър да показват творенията си пред широката публика и същевременно да запознават любопитните с традициите на своя занаят. Общата ни дейност с партньорите от Турция е не само нова маркетингова платформа за представяне на ръчно изработени артикули, но и инструмент за устойчиво използване на културното ни наследство. Освен всичко това, центърът на занаятите ще се превърне в интересна точка за туристите, решили да разнообразят почивката си. С него направихме още една стъпка в обогатяването на туристическия продукт, който предлагаме и затвърдихме позициите си на добра дестинация за културен туризъм” каза още Димитров. Генералният консул на Република Турция Джем Улусой благодари за отличната координация по изпълнението на проекта и изрази задоволството си от крайния резултат. „Културата е това, което сближава народите, преодолява предразсъдъците и изгражда приятелски отношения, а днес ние даваме старт на един културен център, с чиято помощ ще затвърдим добрите междусъседски контакти и ще покажем на света вековните традиции, които нашите народи пазят.” каза Улусой в обръщението си към присъстващите.

Още от днес в демонстрационния център се открива изложба на турските занаяти, която ще продължи до 22 октомври. Гостите на откриването се запознаха с част от емблематичните за Одрин занаяти като сувенирното метларство и традиционните одрински плодови сапуни, а сладкодумните занаятчийки на всеки разказваха любопитни истории и легенди от родния си край.

Проектът „Демонстрационен център на занаятите в Несебър и Одрин” стана реалност след като преди малко повече от година община Несебър успя да го защити и да получи финансиране на стойност 599 132, 11 евро по програмата за Трансгранично сътрудничество България -Турция, съфинансирана от Инструмента за предприсъединителна помощ.

По време на откриването Николай Димитров издаде, че с партньорите от Одрин са в напреднала фаза на подготовката на още един проект, този път насочен към децата. Скоро в Стария град да бъде открита „зелена” детска градина, която да се превърне в център за екологично обучение, енергийна ефективност и еко-култура.

До края на годината и българските майстори ще стъпят в Одрин, за да представят пред тамошната публика своите способности и типчната българска вековна традиция в различните занаяти.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване