10/21/12 14:22
(http://www.klassa.bg/)

И Париж вижда ръката на Башар Асад зад атентата в Бейрут

Министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс смята за вероятно участието на Дамаск в атентата с кола бомба, при който в петък в Бейрут бе убит началникът на разузнаването на ливанската полиция генерал Уисам Хасан, предаде АФП. Фабиюс обвини сирийския президент Башар Асад, че се опитва да „разпростре заразата“ на конфликта в съседните на Сирия страни. „Башар, който е манипулатор, има интерес да разшири заразата към Турция, Йордания и Ливан“, каза първият френски дипломат. Той подчерта също, че
е възможно ливанската шиитска партия "Хизбула" да има пръст в атентата.
Преди това ливански политици от антисирийския лагер също обвиниха Дамаск в съпричастност към терористичния акт, при който загинаха осем души, а 78 бяха ранени.
На това мнение са лидерът на опозицията Саад Харири и на друзите в Ливан  Уалид Джумблат.
Загиналият генерал участва в разобличаването на готвен заговор от ливански политици с просирийски позиции. Впоследствие те бяха арестувани.
Атентатът, който според специалисти е професионално подготвен, стана на  200 м от централата на движението „Катаиб“, което обединява християни маронити, съобщава Би Би Си. В района Ашрафия, населен с християни е и секретариатът на коалицията „14 март“ на бившия премиер Саад Харири, която се ползва с подкрепата на Запада.
Ливанският премиер Наджиб Микати заяви в събота, че е предложил на президента Мишел Слейман своята оставка, но той го помолил да остане на поста си в името на „националните интереси“.
В неделя хиляди ливанци се стекоха на погребението на генерал Уисам Хасан. Церемонията се превърна в протест срещу сирийското влияние и заплаха.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване