10/22/12 17:49
(http://www.klassa.bg/)

Британските компании плащат рекордни дивиденти

 Инвеститорите в британски компании отбелязват рекордно висока дивидентна възвръщаемост през последните три месеца, като общата изплатена сума за периода възлиза на £23,2 млрд. Фирмите в Обединеното кралство разпределят към акционерите си безпрецедентно количество средства, сочи последното проучване Dividend Monitor на Capita.

Компанията за химикали Johnson Matthey стои зад над половината от дивидентите, раздадени през третото тримесечие. За разлика от много от предходните периоди обаче възвръщаемостта за капиталовложителите не бе движена от специални, еднократни дивиденти, тъй като този път делът им възлиза на по-малко от 2% от цялата сума. Capita изчислява, че дивидентите за настоящата година ще стигнат £78,6 млрд., нов годишен рекорд. За 2013 г. очакванията са за още по-високо равнище от £81 млрд.

Набъбването на плащанията към акционерите идва в момент, когато борещите се с трудните бизнес реалности британски предприятия имат заделен корпоративен кеш от около £750 млрд. Това са пари, които компаниите не желаят да харчат за инвестиционни проекти заради икономическата несигурност. Това обстоятелство, наред с ниските разходи за обслужване на задълженията им, доведе до щедри плащания към акционерите. Има обаче признаци за забавяне на темпото, с което нарастват дивидентите. Показанието за третото тримесечие представлява ръст от 10,4% на годишна база, най-слабия скок от две години насам. Пазарните наблюдатели обаче казват, че все още има потенциал за допълнителни облаги за капиталовложителите. “Предвид липсата на високодоходни алтернативи инвеститорите имат сериозно основание да се чувстват изключително облекчени, че акциите носят сносен приход”, казва Чарлз Крайър, главен изпълнителен директор на Capita Shareholder Services. “Дивидентите не могат да поддържат висок растеж до безкрайност в условията на по-немощна глобална икономическа картина, така че сериозното темпо от последната година може би вече се забавя. Въпреки това, основният ни прогнозен растеж от 8% за следващата година си остава значително увеличение.”      


По в. “Дейли телеграф”
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване