10/22/12 12:46
(http://www.klassa.bg/)

България е първа в ЕС по заетост на туристическата база

 В средата на 2012 г. най-голямо ниво на заетост на легловия фонд в хотели и подобни заведения сред държавите-членки на ЕС е отчетен в България - близо 90 на сто заетост на местата за преспиване. Това сочат данни от изследване на Евростат, разпространено в понеделник  за нивото на заетост на хотелската база в ЕС през юни 2012 г.

Данни на националната статистика показват, че през август 2012 г. реализираните нощувки у нас са били около 4,8 млн. броя, от които 3,5 млн. са на чужденци. Около 1 милион души, от които 780 хиляди чужденци са използвали местата за преспиване у нас през най-атрактивния месец от летния туристически сезон. Приходите от тези нощувки са били за около 200 млн. лева, от които 158 млн. лева от чужденци.

Данните на НСИ за ползването на местата за преспиване у нас през 2011 г. сочат, че близо 5 млн. души, от които половината чужденци са били в нашите хотели и места за преспиване. Приходите от тези нощувки за 2011 г. са за над 730 млн. лева, като 520 млн. лева са приходите от чужденци.

Зад България в класацията на Евростат за използване на местата за преспиване остават Кипър - 77,4 на сто заетост, Малта - 75,7 на сто заетост и дори домакинът на летните олимпийски игри Великобритания - 72 на сто заетост на легловия фонд. Дори традиционно добре развити туристически дестинации като Франция и Испания отчитат съответно 70 и 60 на сто заетост на местата за преспиване.

Най-ниско ниво на заетост на местата за преспиване е регистрирано в Словакия - 33,7 на сто, Румъния - 35,3 на сто и Полша - 44 на сто.

За първите шест месеца на 2012 г. данните на Евростат показват, че нетният коефициент на местата за преспиване в ЕС отбелязва спад от минус 0,5 процентни пункта в сравнение със същия период на 2011 г. Само в четири държави-членки на ЕС - България, Латвия, Литва и Германия - се наблюдава увеличение от 1 процент на коефициента на заетост в местата за преспиване в сравнение с 2011 г.

Европейската статистика отчита, че ЕС е основна туристическа дестинация в света, като 6 държави-членки на ЕС са сред десетте най-добри дестинации за туристи на планетата.

Туризмът е важна дейност в ЕС, която има потенциал да допринесе за заетостта и икономическия растеж, както и за развитието на селски, периферни или по-слабо развити райони, сочи изследването на Евростат.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване