10/22/12 04:38
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

ВЕИ производители отново на протест (обновена)

Снимка: Сергей Антонов Снимка: Сергей Антонов Снимка: Сергей Антонов Снимка: Сергей Антонов Снимка: Сергей Антонов Снимка: Сергей Антонов Снимка: Сергей Антонов Снимка: Сергей Антонов

Около 100 производители на зелена енергия излязоха на пети по ред протест срещу въведената от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране такса “достъп” до електроразпределителната мрежа.

За пореден път те настояха, че цената за достъп до мрежата е дискриминационна и незаконосъобразна и поискаха да се отмени решението на държавния регулатор, което отнема между 10% и 39% от приходите им и ги насочва към трите електроразпределителни дружества.

Протестът започна пред сградата на ДКЕВР и продължи с шествие до Министерския съвет и Представителството на Европейската комисия у нас.

ВЕИ производителите ще изпратят и писмо до Европейската комисия, за да я уведомят за нарушенията на европейското законодателство с въведената в средата на септември такса “достъп”. 

Производителите на зелена енергия заведоха и дела във Върховния административен съд. Очаква се гледането им да започне в края на ноември.

Преди месец председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев обясни, че таксата се налага заради голямото количество фотоволтаици, което много натоварва енергийната система. 

Таксата дори е по-малка от необходимата за покриването на тези непредвидени разходи, които по предварителните данни са поне 280 млн. лв. 

“Допълнителните разходи в момента са за сметка на тези, които ги предизвикват. Ако „таксата достъп“ отпадне, от 1 юли догодина пак ще се стигне до поскъпване на тока. Таксата е временна и ще остане в сила до покриването на непредвидените разходи“, каза Семерджиев. 

The post ВЕИ производители отново на протест (обновена) appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване