10/22/12 14:28
(http://www.klassa.bg/)

Издръжката на човек у нас стигна 562 лева

Към края на септември тази година издръжката на човек от четиричленно домакинство е 562 лева, което е с 2,8 на сто повече отколкото през второто тримесечие. Темпът на нарастване на издръжката на живот през месец септември е с 5,9 на сто по-висок спрямо същия период на миналата година. Нарастването от началото на годината е с 4,8 процента, а само за последните 3 години издръжката на живота у нас се увеличила с 17,6 на сто. Това показват данните от проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, които бяха представени в понеделник от президента на конфедерацията Пламен Димитров.

Четиричленно домакинство у нас трябва да разполага месечно с 2250 лева към края на септември, за да могат неговите членове да се хранят и да поддържат разходите си за дома, да се обличат, да ползват медицински и образователни услуги спрямо нормалните български стандарти.

Основните причини за повишаването на издръжката за живот според синдикатите са скокът в цените на електроенергията, природния газ и питейната вода, трайното поскъпване на горивата, както и намаляването и нерентабилното производство на родната селскостопанска продукция.

Според изследването 23 на сто от домакинствата или 1,6 млн. души живеят в условия на бедност. Едва 16 процента са тези, чиито доходи са по-големи отколкото издръжката на живота. Ситуацията при границата на бедност показва, че за една година там е регистриран ръст от 7,1 процента, което означава, че за физическото оцеляване на един човек вече са необходими 213 лева на месец.

По думите на Пламен Димитров всички тези цифри показват, че опитът на правителството да бъдат замразени цените на 10-те основни хранителни стоки категорично е провален.

Спестовните влогове пък не покривали инфлацията, а все повече българи изтеглят спестяванията си, за да покриват неотложни нужди. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване