10/22/12 20:06
(http://www.klassa.bg/)

Италиански учени отиват за 6 г. в затвора заради непредсказано земетресение

Безпрецедентна присъда от 6 години затвор за „убийство по непредпазливост” получиха италиански учени затова, че са подценили риска от земетресението в Акуила и не са предупредили населението, предадоха АНСА и АФП. В края на септември обвинението поиска 4 години затвор за шестима сеизмолози и геолози, членове на комисията „Високи рискове” и на зам.директора на „Гражданска защита” Бернардо де Бернардини. Съдебен състав в града им даде по 6 години затвор и общо 7,8 милиона евро парична глоба. Защитата искаше тяхното оневиняване с мотива, че никой учен не може да предскаже земен трус. Земетресението на 6 април 2009 г. разруши града, причини смъртта на над 300 души и остави десетки хиляди без дом.
Комисията за високи рискове се бе събрала в града 6 дни преди труса и не взе решение за някакви предпазни мерки. „Присъдата не може да се нарече победа. Това е трагедия, никой няма да ни върне близките”,каза Алдо Шимия, чиято майка е една от жертвите. „Продължавам да наричам това престъпление, извършено от държавата”, добави той.
Преди произнасяне на присъдата, прокурорът Фабио Пичути не се подвуоми да сравни мотива с недостатъчната оценка на риска преди терористичните атентати в САЩ на 11 септември 2001 г. Анализът след тях доведе до оставката на шефа на ЦРУ и неговия заместник.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване