10/22/12 17:41
(http://www.klassa.bg/)

Кунева: Правителството ни стиска за гушите

Българското правителство пренебрегва новите политики на Международния валутен фонд и стиска българската икономика и гражданите за гушите. Това каза на пресконференция в понеделник лидерът на новата партия „Движение България на гражданите“ (ДБГ) Меглена Кунева.

Според нея МВФ миналата седмица е направила завой и е препоръчала на държавите „по-спокойно с дефицитите“, за да си поемат дъх и ако имат възможност да предложат ръст и работни места.

Кунева обвини министър-председателя Бойко Борисов в некомпетентност по европейските въпроси. По нейните думи в Брюксел той единствено се ослушвал дали ще чуе думичката „конграчулейшънс“ (в превод - „поздравления“).

„Премиерът Борисов не може да отиде отвъд това дали е чул или не поздравления на срещите на върха. Позицията на България в ЕС е отровен коктейл от незаинтересованост, липса на автентичност по европейски въпроси, липса на знания и страх“, обясни Меглена Кунева.

ЕС се трансформира, а позицията на България е абсолютно неясна, каза още тя.  Вече официално започва да се говори за “Европа на две скорости”, но българските управляващи нямали никакво отношение по въпроса.

Кунева чела стенограмите на Министерския съвет, но никъде не видяла позицията по въпроса на премиера и министрите.

Бившата еврокомисарка коментира състоялия се миналата седмица Европейски съвет. Единственото, което се разбра от изявлението на премиера Борисов след това, е, че той се е накарал на колегите си за неспазване на бюджетната дисциплина все едно са „малки деца и непослушни ученици“.

Темата обаче не беше бюджетната дисциплина, а банковият надзор и стратегията за заетост и растеж, а в България тази тема отсъства, недоволна е Кунева.

Според експерта по европейските въпроси в ДБГ Тодор Коларов държавата ни е пасивен наблюдател на процесите в ЕС. По неговите думи страната ни се отдалечава още повече от средното ниво в съюза и „се отправя към периферията“. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване