10/22/12 13:49
(http://www.klassa.bg/)

Откриха защо дремем в клас и в офиса

Американски учени откриха, че високото ниво на въглероден диоксит в офиси и класни стаи вреди на способността ни да се концентрираме и взимаме решения, съобщава „Дейли мейл“.

Първият източник на въглероден диоксит в затворени помещения е човекът. В такава среда концентрацията на газа може да достигне няколко хиляди частици на милион (средно 1000-3000 и повече). На открито, примерно на улицата, тя е 380 частици, обясняват изследователи от Университета на Ню Йорк и от Националната лаборатория Лорънс Бъркли към Университета на Калифорния.

Концентрацията на въглеродния диоксит в работните помещения обикновено не превишава 1000 частици, с изключение на залите за конференции, където хората остават затворени по-дълго време. Това донякъде обяснява защо е трудно да останеш буден на такива форуми. В класните стаи много често съдържанието е много по-високо от 1000 и понякога надминава 3000.

Тези нива не са опасни за здравето, но съществено намаляват човешката способност на мислене и взимане на решения.

Учените  признават, че са били изненадани колко силно влияе въглеродният диоксит върху

работния процес. При нива от 1000 частици на милион участниците в направения експеримент показали драматичен срив на 6 от 9 теста. А когато концентрацията на двуокиса се е повишила до 2500, резултатите са се влошили още повече.

В класните стаи ситуацията е най-тежка, заради струпването на повече хора в малки помещение. Обикновено високите нива се дължат на лоша вентилация или на опит да се намали консумацията на електроенергия, затова учените подчертава нуждата да се строят сгради с по-висока енергийна ефективност. За да няма дремещи в клас ученици и похъркващи делегати на важни форуми.

Изследването е публикувано в сп. „Environmental Health Perspectives“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване