10/22/12 14:34
(http://www.klassa.bg/)

Партията на Рахой спечели в родната му Галисия, но е едва 4-та в Страната на баските

Управляващата в Испания Народна партия на премиера Мариано Рахой получи най-много места в регионалния парламент на Галисия, сочат неофициалните резултати. В същото време в Страната на баските тя зае едва четвърто място, далече зад победилите националисти, предаде АФП . В неделя в двете испански автономни области се проведоха местни избори.

 

 

Дясноцентристите увеличиха абсолютното си мнозинство с 3-ма депутати до общо 41 в 75-местния парламент на Галисия. Това може да се смята за успех на фона на тежката икономическа криза и въведените от правителството нови мерки за намаляване на държавните разходи. Проектът на бюджета за 2013 г., предвиждащ още икономии, бе оповестен един месец преди изборите. Галисия е родното място на Мариано Рахой. Безработицата в областта, където живеят 2,8 млн. души е 21%.

 

Изборите в неделя в Страната на баските са първите, откакто през 2011 г. радикалната баска групировка ЕТА обяви, че спира въоръжената борба. Според резултатите, начело е Баската националистическа партия (27 места), която се обявява за по-голяма независимост на областта. Втора е сепаратистката коалиция „Билду“, наследник на забранената преди години партия „Батасуна“. На трето място е Социалистическата партия, а  четвърта е партията на Рахой. Безработицата сред 2,2-та милиона жители в Страната на баските е 14,5%.

 

Следващият решаващ регионален вот за управляващите ще бъде на 25 ноември в Каталуния.

 

Жителите й, които произвеждат 20% от БВП на страната, искат независимост, след като Мадрид им отказа финансова автономия. През септември каталунците се произнесоха за референдум за самоопределение на областта, но испанският парламент забрани провеждането му.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване