10/22/12 18:10
(http://www.klassa.bg/)

Понижението на лихви по ипотеки е с 0.25-0.5 процентни пункта

По-ниски лихви по ипотечните кредити предлагат част от банките у нас през есента, сочи анализ по въпроса на „Кредит Център“. Понижението на лихвените в рамките на есенните промоции на банките е между 0.25% и 0.5%. Освен лихвите за нови клиенти, някои банки през септември са понижили и лихвите по старите ипотечни кредити.

Левовите кредити продължават да увеличават популярността си сред потребителите, се отбелязва в анализа на компанията. Те са нараснали с около 2% за цялата страна през септември. В същото време ипотечните заеми, изтеглени в лева във Варна вече надхвърлиха половината от всички изтеглени кредити. През септември сумите, изтеглени в лева в морската столица са 51%, а тези в евро - 49%. От Кредит Център очакват тази тенденция да продължи и популярността на левовите кредити да нараства.

След по-активния август, през септември търсенето на жилищни кредити е по-вяло, но излизането на първите промоционални предложения започна да активизира клиентите, решили да закупят нов дом до края на 2012 г., коментират от Кредит Център. Търсенето на имоти в диапазона 30 000–50 000 евро остава водещо, а според анализаторите на имотния пазар, качествените жилища в този сегмент са намалели значително като предлагане, което може да доведе до отчитането на по-малко сделки до края на годината.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през септември е 31 245 евро. Съотношението между европейската и българската валута показва стабилен и траен интерес към левовите кредити – 44 от всеки 100 заема в страната през миналия месец са изтеглени в български пари. Както може да се очаква, средният размер на изтеглените кредити в евро е най-висок в София – 34 196, докато във Варна той е 31 860 евро, а в Пловдив – 21 680 евро. Най-висок дал от ипотечните кредити – близо 54%, е с размер в рамките на 10 000-30 000 евро, следван от тези от 30 хил. до 50 хил. евро – 31.5%.

Над 40% от кредитополучателите са избрали срок на погасяване на кредита между 16 и 20 години, сочи проучването. Период на изплащане между 21 и 25 години пък са избрали близо 20% от хората и почти толкова ще погасяват заема си между 10 и 15 години.

При близо една трета от крудитополучателите външното финансиране е между 70% и 80% от стойността на сделката за имота. Почти една четвърт от хората са предпочели кредит, покриващ между 60% и 70% от сумата по сделката. Около 1/5 от хората пък са прибегнали до финансиране от 50% до 60% от общата стойност на сделката, посочват още от Кредит Център.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване