10/22/12 18:17
(http://www.klassa.bg/)

РЛС „Мармот”: ефективно средство за борба с въздушния тероризъм

В Русия е създадена малкогабаритна радиолокационна станция, която няма аналози в света. „Мармот”, както я нарекли конструкторите от концерна „Радиотехнически и информационни системи” (РТИ), има отлично зрение и може да извършва непрекъснат контрол на въздушната обстановка в райони, в които са разположени особено важни обекти.
Станцията може точно да фиксира ниско летящи цели и да определи тяхната особеност, отбелязва официалният представител на концерна „РТИ” Константин Полторанин:

- Комплексът е достатъчно мобилен, а неговата уникалност се състои в това, че той може да вижда голям спектър от цели, в това число безпилотни средства. Това е много сложна задача, стояща днес пред противовъздушната отбрана. При това той може да се разполага пред обекти с държавна важност за кратко време. В чужбина няма аналог на такъв комплекс. Има разработки на американци, австралийци и израелци. Но руският комплекс се отличава с това, че той не е скъп за обслужване и е много функционален.

Новата станция лесно различава всякакви летателни апарати далеч от охраняваните обекти, отбелязва военният експерт Виктор Баранец:

- Ако целта лети на височина 200 метра, „Мармот” я открива на разстояние 12 км., ако тя лети на височина 1 км., то станцията я открива на 20 км., а на височина 5 км. – на 50 км. Нито една друга РЛС в света за сега не може да се сравни с такива тактико-технически характеристики. Подобни аналози има, но по точност на фиксирането на целта и по противодействие срещу радиосмущенията, такава станция няма. Още едно нейно достойнство е, че тя може да работи 50 хиляди часове. Това е много висок показател.

Има и друга страна на въпроса, отбелязва експертът. Русия буквално е „претъпкана” от голямо количество стратегически обекти. Това са АЕЦ, заводи на отбраната, язовири, обекти с държавно управление.

- Всеки обект ще има персонална станция, която на 360 градуса и в непрекъснат режим ще наблюдава въздушната обстановка. Това е много ефективно средство за борба с въздушния тероризъм, чиято заплаха в последно време се засилва.

Създателят на „Мармот” концернът „РТИ”, влизащ в първата стотица на най-големите отбранителни компании в света, е признат лидер в областта на радиолокацията. Това е една от малкото компании на руския промишлено-отбранителен комплекс, в който делът на частния капитал е много голям. Едно от направленията на работата на „РТИ” е свързано с разработването на апаратура за радиовръзка за хеликоптерите Ка-52, които ще се базират на хеликоптероносачи от класа „Мистрал”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване