10/22/12 17:02
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

„Росатом“ натиска да се разберем за „Белене“ извън съда

Преговори за дълга по АЕЦ “Белене” може да има паралелно с делото в съда, стига българска страна да има желание. Това заяви пред БНТ говорителят на руската държавна корпорация “Росатом“ Сергей Новиков.

Въпреки подадения иск за 1 млрд. евро в парижкия арбитраж, “Росатом” е открита за преговори с България по дълга за спрения проект за изграждане на АЕЦ “Белене”, стана ясно от думите на прессекретаря на генералния директор корпорацията.

Позицията на Москва остава непроменена – Сергей Новиков преди около месец каза пред OFFNews.bg, че корпорацията е готова „да обсъжда всякакви варианти“ за решаването на проблема със замразения проект „Белене“. Тогава Сергей Новиков заяви, че дори по варианта за реализиране на проекта със спорния американски кандидат – инвеститор Global Power Consortium „Росатом“ е готов да преговаря и очаква предложенията от българската страна, която би трябвало вече „да се определи какво точно иска“.

Междувременно, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев вече не се готви за преговори и е категоричен, че „след като е започнала процедурата по арбитраж, вече на ход са адвокатите“, а исканата сума от “Росатом” била „абсурдна“.

БНТ показа вече произведеното оборудване за АЕЦ “Белене”. Става въпрос за един ядрен реактор и четири парогенератора. Вторият реактор ще бъде завършен в най-скоро време, а останалите четири парогенератора – до края на 2013 г.

От дъщерната на „Росатом“ компания “Атомстройкспорт” (АСЕ), чиито заводи, заедно с тези под управлението на “Газпромбанк”, произвеждат оборудването, са категорични, че неговото сглобяване отнема четири години и след като работата вече е започнала, не можело да се спре.

“Задължени сме да произведем това оборудване, а България е задължена да го плати”, категоричен е вицепрезидентът на “Атомстройекспорт” Генадий Теплян. Официалната позиция на българската страна пък е, че ще само плати това оборудване, което е произведено до 31 март 2012 г.

По-рано този месец вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков се закани правителството „да напляска руснаците в съда“, а премиерът Бойко Борисов обеща „на четири очи“ да изясни причините за „вероломния иск“ лично с президента на Русия Владимир Путин.

 Николай Марченко

The post „Росатом“ натиска да се разберем за „Белене“ извън съда appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване