10/22/12 21:42
(http://e-vestnik.bg/)

Твърдият Валс или защо “Валсмания” обзема Франция

Ройтерс

Сп. Нувел обсерватьор обяви Манюел Валс за вицепрезидент

Докато икономическото униние снижава все повече личния рейтинг на президента Франсоа Оланд, твърдият подход срещу престъпността на неговия вътрешен министър го превръща в най-популярния политик във Франция.

Снимките, на които се вижда как решителният Манюел Валс обикаля страната, за да лови радикални ислямисти или да арестува корумпирани ченгета, контрастират с неуспешните опити на правителството на Оланд да спре масовите уволнения в индустриалния сектор.

Доколкото Валс не се очертава като съперник на Оланд, популярността му придава жизненоважна политическа тежест на младото ляво правителство, което неговите консервативни и крайнодесни противници обичат да описват като мекушаво по отношение на престъпността.

“Щом хората смятат, че човекът, на когото е възложено да олицетворява сигурността и обществения ред, е точно това, което търсят, толкова по-добре”, заяви Валс миналата седмица в южния пристанищен град Марсилия, след като реорганизира полицейско управление, 15 от чиито служители са задържани по подозрения за трафик на наркотици и изнудване.

Три отделни проучвания на общественото мнение през последните две седмици обявиха Валс за най-популярния и издигащ се политик във Франция, след като безкомпромисният му маниер се приема добре от гласоподавателите и от ляво, и от дясно, които се чувстват обезсилени, гневни или просто обеднели.

Одобрението за него се издигна до 57 процента, докато за Оланд спадна до 41 процента. Ролята му сега е още по-важна, след като престъпността се изстреля на трето място, след здравеопазването и безработицата, в списъка с основни проблеми за французите.

Френско новинарско списание нарече Валс “вицепрезидент” - пост, който не съществува във Франция. Други го определят като вероятен бъдещ министър-председател. 50-годишният Валс дори бе сравняван с консервативния предшественик на Оланд, Никола Саркози, който се възползва от показната позиция на вътрешен министър, за да неутрализира съперниците си от кабинета и в крайна сметка да наследи Жак Ширак на президентския пост.

Но засега популярността на Валс е предимство за Оланд, след като и от ляво, и от дясно подкрепят целите, които си е поставил в борбата срещу престъпността, заяви Франсоа Мике-Марти, анализатор към центъра за изследване на общественото мнение “Виавойс” (Viavoice).

“Това му дава (на Оланд) политическа тежест”, каза Мике-Марти. “Когато Валс говори, всички го гледат и слушат какво казва, той се превръща в един от силните хора в правителството, дори може да е бъдещият министър-председател, ако Оланд сметне това за нужно.”

“Щеше да възникне проблем, ако той искаше да се състезава на политическата сцена, но той не желае това”, добави той, припомняйки как Валс редовно настоява в речите си, че следва разпорежданията на Оланд. Местен герой

Жителите на Марсилия, на които им бе дотегнало насилието от типа “око за око, зъб за зъб” на местните престъпни банди, изродило се дотолкова, че кметът поиска намесата на армията, приветстваха Валс като истински герой.

Като обеща полицейски подкрепления в областта, фотогеничният тъмнокос министър позираше за снимки с местните хора, здрависваше се със собственици на магазини и хвалеше честните полицейски служители.

“Той няма да се справи сам с проблемите със сигурността в Марсилия, но поне полага усилия. Създава впечатление, че иска да постигне нещо по въпроса”, каза Франсоаз Албер, медицинска сестра от Марсилия.

Роденият в Испания и по-късно натурализиран французин, Валс научи колко е важен имиджът на твърдо ченге, докато бе говорител на бившия премиер Лионел Жоспен преди десет години. Жоспен загуби президентските избори през 2002 г. отчасти защото бе обвинен в нерешителен подход към престъпността.

Валс след това прекара повече от десет години като кмет на парижко предградие с жители от различни раси, преди да си опита късмета като претендент за кандидатурата на Социалистическата партия на президентските избори през 2012 г. Когато Оланд спечели номинацията, Валс стана говорител на предизборната му кампания и по-късно ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване