10/22/12 16:41
(http://www.klassa.bg/)

Търсенето на търговски площи ще остане слабо

Повечето търговци, които развиват дейност у нас, се подготвят за трудна година поради ограниченото потребление и икономическите проблеми, обхванали Европа, посочва се в доклад за пазара на търговски площи в София, цитиран от Investor.bg. Потреблението не се очаква да се подобри значително през следващите месеци, а търсенето на площи ще остане слабо и селективно и концентрирано предимно върху пазара в столицата. Доколкото го има, търсенето ще бъде движено от вериги хипермаркети, магазини за икономично пазаруване и няколко международни марки, прогнозират от консултантската компания Cushman & Wakefield (C&W). Наемите се очаква да останат стабилни през идните месеци, въпреки че не се отхвърля възможността за понижения поради новото предлагане на площи, което се очаква след отварянето на проектите в строителство в момента.

Въпреки затруднената обстановка, няколко търговски марки все още се разширяват, като някои от тях проучват и пазарите в градовете извън столицата, главно Бургас и другите по-големи градове. Показателен е фактът, че Galleria Burgas – първият търговски център, който отвори врати от 2010 г. насам, бе открит с 90% запълняемост. За сравнение, някои други молове в различни части на страната оперират вече няколко години със значително по-малък дял наети площи. Наемите на първокласните търговски центрове към края на второто тримесечие са останали стабилни, посочват от компанията. По данни на Forton International, асоцииран партньор на C&W, нивата на първокласните площи в моловете са били средно 27 евро на кв. м на месец към края на първото полугодие. От C&W казват, че наемите на някои от основните търговски улици във Варна и Бургас са отчели лек ръст поради повишеното търсене и ограниченото предлагане. Нивата в София обаче се намират под натиск, което отчасти се дължи на конкуренцията от страна на моловете. Така наемите във високия сегмент на площите на най-големите търговски улици в столицата са били около 40 евро на кв. м в сравнение с нива от 120 евро на кв. м по време на бума на пазара. Несигурността около дълговата криза в Европа продължава да се отразява негативно на инвестиционното доверие. Това е една от причините за липсата на сделки с търговски имоти у нас през второто тримесечие на годината. Като цяло през 12-те месеца до края на юни единствената сделка бе придобиването на обект на BauMax в Плевен от страна на инвестиционния фонд Bluehouse Capital.От компанията обаче отчитат някои положителни признаци, които занапред биха могли да дадат известен тласък на инвестиционния пазар.

Междувременно консултантската компания CBRE писа в свой доклад , че засилената активност на инвеститорите в Централен Лондон е основният двигател на ръста на инвестициите в бизнес имоти в Европа през третото тримесечие. Експертите отчитат ръст от 15 на сто до 28,4 млрд. евро на инвестициите в бизнес имоти в Европа през третото тримесечие спрямо второто. Обемът, отчетен в периода юли-септември е почти същия като този от аналогичния период на миналата година, когато бяха отчетени инвестиции в размер на 28,6 млрд. евро. Само в британската столица през тримесечието са били реализирани сделки за близо 12 млрд. евро, което е с 40 на сто повече в сравнение с предходните три месеца. Увеличението на годишна база също е 40 процента, посочва се в доклада.

Ръстът на транзакциите в британската столица обаче се обяснява със закъснението на няколко големи сделки, които е трябвало да бъдат приключени до края на юни. Като се изключат те обаче инвеститорската активност в Лондон също остава изключително силна. Обединеното кралство като цяло доминира при инвестициите в бизнес имоти през третото тримесечие. Страната е привлякла 42% от вложенията в Европа през третото тримесечие, като от тях 73% са концентрирани в Лондон.

Наблюдава се значителен ръст на инвестициите в бизнес имоти и на втория най-голям пазар в Европа – Германия. Общата активност за тримесечието възлиза на 5,1 млрд. евро, което е ръст от 19% спрямо периода април-юни.Във Франция обаче е отчетена спад на активността на инвеститорите в бизнес имоти от юли до края на септември. Намалението се очакваше, тъй като обемът на инвестициите през второто тримесечие беше завишен заради две големи сделки на германски отворен фонд, който е в процес на ликвидация. Русия пък доминира на пазара в Централна и Източна Европа. Страната е привлякла 80% от инвестициите в бизнес имоти, концентрирани на пазарите в региона. Очаква се до края на 2012 г. инвестициите в бизнес имоти в Русия да надвишат предкризисните нива - нещо, което все още не може да се случи в Европа като цяло. Интересът към бизнес имотите в Русия идва предимно от вътрешни инвеститори, но нарастват и чуждите вложения в страната. Експертите посочват, че инвеститорите продължават да се фокусират върху първокласните активи и избягват големите рискове, като ограничават активността си в Южна Европа. Една от основните тенденции на пазара в Европа през третото тримесечие е увеличаването на времето за сключване на сделка, пише в доклада
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване