10/22/12 17:36
(http://www.klassa.bg/)

Фракция в СДС поиска нова коалиция с ДСБ

Бившите лидери на СДС Мартин Димитров и Надежда Нейнски създават Национален съюз „Единство“. Това се казва в съобщение, публикувано на страницата на евродепутатката. Съюзът обаче няма да е нова политическа формация, а част от синята партия. Това е позволено в устава на СДС. Подобни национални структури са също „Младежки съюз на демократичните сили“ и  „Съюз на жените към СДС“.

За първи път обаче такова национално обединение ще се прави въз основа на обща идея, а именно възстановяване на коалицията с ДСБ и други десни партии.

На пресконференция в понеделник евродепутатът Надежда Нейнски и народните представители от българския парламент Мартин Димитров и Ваньо Шарков обявиха, че съюз „Единство“ е бил сформиран в събота на събрание в Боровец, където повече от 60 депутати, местни лидери, кметове и общински съветници от СДС и Синята коалиция изразили тревога от все по-задълбочаващите се процеси на разделение.

От „Единство“ вече са изпратили и писмо до лидерите на СДС и ДСБ – съответно Емил Кабаиванов и Иван Костов, с призив да преразгледат всички решения, свързани с разделението, и да започнат преговори за намиране формулата на единството.

Според Мартин Димитров има реална опасност поотделно двете формации да не влязат в следващия парламент, което ще отвори място за партии като тази на Меглена Кунева, целящи да оберат вота на разочарованите десни избиратели.

Ваньо Шарков уточни, че съюз „Единство“ няма намерение да разделя СДС, а да работи за единна десница. Писмото пък било отправено към всички участници в Синята коалиция, но първо към двете основни сили в нея – СДС и ДСБ.

По устав национален съюз в рамките на синята партия може да се сформира с решение на Националния съвет на СДС по мотивирано заявление на не по-малко от 300 членове, жители на не по-малко от 30 общини.

В официалния сайт на сините в понеделник обаче нямаше информация за създаването на „Единство“. От пресслужбата ни препратиха към блога на Надежда Нейнски, където да прочетем новината за новия съюз. Мнението си лидерите на сините пък щели да дадат във вторник на редовната им пресконференция.

От ДСБ заявиха, че са готови на обединение, но разкритикуваха сегашното ръководство на СДС. Според зам. председателя на тъмносините Радан Кънев, то „носи тежка отговорност и в колаборация с ГЕРБ извади СДС от единната десница“.

Председателят на ДСБ Иван Костов каза от своя страна: „Нали ходим на едни и същи конгреси - в Букурещ, на конгреса на ЕНП, колеги са видели, че делегацията там на СДС са направили шпалир за посрещането на делегацията на ГЕРБ, водена от Цветан Цветанов“.

Костов заяви, че ДСБ са били единствените застанали на позиция срещу реставрацията и реанимацията на живковизма в България с декларация, призоваваща за отмяна на конференцията за Людмила Живкова в Софийския университет. „Категорично, твърдо и неотстъпчиво направихме това, включително и с риска да бъдем наречени „сини талибани“, обясни Командира.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване