10/22/12 13:19
(http://www.klassa.bg/)

Хампарцумян: Банките още не знаят детайли за новия данък върху лихвите

 Банките още не знаят техническите детайли на новия данък, които предстои да се уточняват между първо и второ четене в парламента, коментира пред БНР изпълнителният директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. „Това, което като гражданин мога да ви кажа е, че откакто някой плаща данъци на организации и на държавата, от антични времена до днес увеличаването на данъци никога не буди ентусиазъм“, счита председателят на Асоциацията на търговските банки. Истинският въпрос не е как ще се справят банките технически със събирането на данъка върху лихвите по депозити - те ще се справят както с много други неща - а трябва да питате министър Симеон Дянков защо въвежда този данък“.

Хампарцумян критикува идеята ДАНС да има свободен достъп до банковата информация, дори тя да не е пряко свързана с процеса на разследването. „Аз мисля, без да знам всичките детайли по законопроекта, че запазването на банковата тайна и контролът на достъпа върху нея по съдебен начин е важно от гледна точка на спокойствието в обществото и предотвратяването на злоупотреби с информация от страна на служители на службите, които се интересуват“, каза шефът на УниКредит Булбанк. Според него проблемът е как да се насърчи предприемчивостта на хората, за да може икономиката да расте по-бързо. Това е ключовото, което трябва да ни интересува и като банки, и като граждани“.


„Със създаването на европейския банков съюз ЕС се опитва да консолидира нещата, които се случват, защото той трябва да върви към по-висока степен на интеграция. Важно е да се знае, че България в този процес с банковия съюз няма стратегическа инициатива. Ние в случая сме участник в процеса, следим нещата. Ще трябва по един или друг начин да се впишем в това, което се случва, по един изгоден за България начин - по отношение на времето и по отношение на различни технически въпроси“, заяви още председателят на банковата асоциация.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване