10/23/12 17:24
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Що за държава е тази, в която се въвеждат данъци, за да се облага отрицателен доход?

Автор: Атанас Кацарчев

Атанас Кацарчев е бивш заместник-министър на финансите с ресор “Данъчна администрация”. Той е човекът, който забеляза гафа на Министерския съвет, с който така желания от вицепремиера Симеон Дянков данък върху лихвите се блокира.  

Причината е, че в законопроекта, подаден от Кабинета към Парламента, липсва препратката към текста, регламентиращ облагането на лихвите. 

Г-н Кацарчев бе любезен да коментира експресно спорния законопроект, във варианта му, в който е внесен в парламента.

Данъците върху лихвите за договори, сключени преди 1 януари 2013 година, са противоконституционни. По това се е произнесъл Конституционния съд. Съгласно Решение № 9 (от 20 юни 1996 г. по конституционно дело № 9 от 1996 г., докладчик съдията Цанко Хаджистойчев (Обн., ДВ, бр. 58 от 09.07.1996 г.) противоконституционно е въвеждане на данъци със задна дата. В Решението се казва:

„ …… Република България е правова държава и се управлява според Конституцията и законите на страната, пред които всички граждани са равни – чл. 4, ал. 1 и чл. 6, ал. 2, изр. 1 от Конституцията. Проява на конституционните принципи за правова държава и законност в областта на данъчното право е правилото за неретроактивност на данъчната норма. Конституционният съд не е чужд на разбирането, че данъчният закон действа занапред, от влизането му в сила насетне. Нормите, с които се въвеждат данъчни задължения или данъчни утежнения, трябва да бъдат създадени преди времето, за които те се отнасят. Това важи и за годишните данъци, какъвто е данъкът върху сградите. Гражданите трябва да знаят предварително, преди настъпването на финансовата година, данъците и техния размер, които те ще плащат.”

От това следва, че доходът от лихви за всяко физическо лице по действащ договор с кредитна институция към 1 януари 2013 година (сключен преди 1 януари 2013 година) не подлежи на облагане!

Държавата облага отрицателен доход

Данъците следва да облагат положителните доходи. В такъв случай доходите от лихви трябва да са по-високи от инфлацията за съответния период (покупателна способност на парите). За сравнение, съгласно данните на БНБ, средната лихва за домакинствата е 4,5% от депозити и влогове със определен срок. Данните на Националния статистически институт за период от една година назад показват натрупана инфлация общ индекс на потребителските цени в размер на 4,9 на  сто (септември 2011 – септември 2012).

Изводът е, че доходът от лихви е отрицателен.

Ето какво сочи лихвената статистика на БНБ за сектор “Домакинства”:

През август 2012 г. средният лихвен процент по овърнайт-депозитите в левове в сравнение с август 2011 г. спада с 0.11 пр.п. до 0.57%. При депозитите с договорен матуритет в левове, той намалява с 0.30 пр.п. до 5.23%, а по тези в евро – с 0.28 пр.п. до 4.59%. Средният лихвен процент по депозитите, договорени за ползване след предизвестие, в левове се понижава с 0.09 пр.п. до 3.56%, а по депозитите, договорени за ползване след предизвестие, в евро нараства с 0.12 пр.п. до 4.23%.”

Източник БНБ, лихвена статистика, август 2012, от 29.09.2012 г.

 

Какво предлага законопроектът?

1. Отменя се текстът, с който се регламентира, че доходите от лихви са необлагаеми – чл.13, ал.1, т.8:

„8. (изм. – ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) доходите от лихви по влогове и депозити в търговски банки и клонове на чуждестранни банки, установени в държава – членка на Европейския съюз, или в друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство;”

2. Създава се текст, с който доходите от лихви се облагат с окончателен данък. Няма да се облагат лихвите по разплащателни сметки.

5. В чл. 38 се създават ал. 13 и 14:

„(13) С окончателен данък се облага брутната сума на придобитите от местни физически лица доходи от лихви по влогове и депозити в търговски банки.

(14) Не се облагат с окончателен данък доходите от лихви по разплащателни сметки в търговски банки и в клонове на чуждестранни банки, установени в държава – членка на Европейския съюз, или в друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.“

Систематичното място на ал.14 е в чл.13, където се изброяват необлагаемите доходи. Отново е писано „на крак”, без да се мисли, или просто законотворчеството все повече се подчинява на принципа “Колкото по-неразбираемо, толкова по-добре”.

Когато окончателно излезе законът, ще може да се обясни как плащането на данъка ще се избягва, като това естествено зависи от банките.

3. Допълват се и се изменят други текстове, свързани с въвеждането на окончателен данък върху лихвите.

4. В чл.46 липсва данъчната ставка за доходите от лихви, регламентирани в предложената ал.13 на чл.38.

The post Що за държава е тази, в която се въвеждат данъци, за да се облага отрицателен доход? appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване