10/25/12 16:35
(http://www.klassa.bg/)

Парламентът одобри данъка върху лихви по депозити

Парламентът одобри въвеждането на данък върху лихвите по депозитите. В четвъртък на първо четене бе решено, че  от 1 януари 2013 г.  данъкът върху доходите от лихви по депозити на граждани в размер на 10%. За целта бяха гласувани промени в Закона за ДДС. "За" новия налог гласуваха 86 депутати, "против" бяха 29, а двама се въздържаха. Парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС се обявиха против въвеждането на подобен данък.
Доходът от лихви по влогове и депозити ще се счита за придобит към датата на начисляване на лихвата, пише в проектозакона. Налогът ще се удържа и внася от търговските банки в срок до края на месеца, следващ тримесечието на начисляване на лихвата.
Няма да се облагат лихви по депозити, в които не е фиксиран срок – а това са разплащателните сметки и парите по дебитни и кредитни карти, при които и без това лихвите са минимални. По думите на зам.-министъра на финансите Владислав Горанов, няма да се облагат с данък и детските влогове.   
"Защо се намалява данъкът върху онлайн хазарта, а се въвежда данък върху лихвите по влоговете", запита депутатът от Синята коалиция Мартин Димитров по време на дебатите. „Искаме хазартът да е с високи данъци. Високите данъци водят до това една дейност да има по-голямо търсене. Не е направено необходимото да се събира данъкът от хазарта", подчерта Димитров.
„В програмата на ГЕРБ беше написано, че няма да въвеждате нови данъци", отправи критики към управляващите депутатът от „Атака" Павел Шопов. По думите му новият налог е „данъчно мародерство“.
Депутатът от ГЕРБ Румен Стоилов защити новия данък с аргумента, че лихвата от влога е печалба. Според него независимо че държим парите си в банка, получаваме доход и това е „чиста печалба“. На подобна позиция беше и председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Той същевременно предложи всеки депутат при изказванията си в този дебат да декларира дали има влог над 10 000 лв. Йордан Цонев от ДПС контрира, че всички депутати попълват декларации пред Сметната палата, в които са включени и влоговете. Цонев още по време на дебата заяви, че ДПС няма да подкрепи въвеждането на новия данък и обвини ГЕРБ, че чисто технологично внасянето на данъчните промените не трябваше да е „накуп“.
"Данъкът върху дохода от лихвите няма да донесе толкова ползи на бюджета, колкото вреди ще нанесе на икономиката", прогнозира депутатът от КБ и бивш финансов министър Пламен Орешарски. Според него с въвеждането на този данък ще ще се намалят спестяванията, а това означава по-малко инвестиции и по-малко възможности за икономически растеж.




Наказателните лихви за просрочени осигуровки и данъци - ОЛП+10%



Наказателните лихви за просрочени осигурителни вноски се изравняват с тези за забавени задълженията по данъци и стават „ОЛП+10%“.
Юридически лица с нетни приходи от продажби за предходната година до 300 хил. лв., ще могат да избират дали да внасят авансово корпоративен данък или да го плащат в края на годината. При приходи от 300 хил. лева до 3 млн. лв. фирмите ще внасят авансови вноски на тримесечие, а тези с годишни приходи над 3 млн. лв. ще правят месечни авансови вноски.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване