10/26/12 14:42
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Борисов поиска прокурор за газовия блок „Силистар“

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев е представил пред кабинета доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за блок „Силистар” в Черно море, с което убеди премиера Бойко Борисов да даде на прокуратура конкурса за разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в това находище.

Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание в сряда, публикувана на сайта на Министерски съвет. „При конкурсната процедура са допуснати съществени нарушения, поставящи под съмнение безпристрастността и обективността на работата на конкурсната комисия, респективно, спазване на принципите за прозрачност, публичност и конкуренция в проведената процедура по предоставяне на разрешение за търсене и проучване“, поясни Делян Добрев пред колегите министри. В отговор на това премиерът е предложил да се сезира Прокуратурата за нарушенията.

Според официалната информация, при финансовата инспекция е било установено, че членовете на комисията са попълнили своите оценки за класиране на кандидатите само един – два дни преди да са били запознати с офертите, преди те да са били отворени на заседанието на 10 септември 2010 г. Един от членовете на комисията е оценил офертите 20 дни след последното заседание на конкурсната комисия, тоест след като е приключило оценяването и класирането.

Освен това, извършената по време на финансовата инспекция проверка е установено, че кандидатът не отговаря на изискванията на чл. 23, ал. 1 от Закона за подземните богатства. Според цитирания от Делян Добрев доклад, дружеството „Ледербел БГ” ЕООД е представило баланси и отчет за приходите и разходите за 2008 и 2009 г., от които е видно, че същото има „основен капитал от 5 хиляди лева и не притежава никакви активи“. Единственият актив, с който разполага, са парични средства в брой за 2008 и 2009 г. в размер на 1 000 лв. Така, не са известни критериите, които комисията е приела, че дружеството е представило доказателства за наличие на управленски и финансови възможности за извършване на дейността. Не става ясно и как „Ледербел БГ” въобще е допуснато до участие и в последствие класирано на първо място.

„Указанието на АДФИ на базата на всички тези констатации е „да се прецени необходимостта от преразглеждане“ на Решение №69 от 3 февруари 2011 г. на Министерския съвет, с което е дадено разрешение на „Ледербел БГ” да извърши за своя сметка и на свой риск търсене и проучване на нефт и природен газ“, обобщава министър Делян Добрев.

Министър-председателят обаче се замисли дали и да не се даде казуса на прокурор. „Аз не знам дали за това да не се сезира и прокурор. Преценете – ако юристите кажат, дайте и на прокуратурата да си кажат мнението“, обърна се Бойко Борисов към министрите. Според него отговорността е на ресорния министър, който е и вносител на конкретната точка. „Защото, в края на краищата, като влязат точките на заседанието и колегите ги гласуват, те не могат да вникват във всичките тези параметри, които четеш сега и всъщност министърът, който внася точката, носи пряката отговорност”, обясни премиерът на Делян Добрев.

The post Борисов поиска прокурор за газовия блок „Силистар“ appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване