10/26/12 21:57
(http://e-vestnik.bg/)

Ще има ли “хирургическа намеса” в Мали?

в. Независимая газета

Френски и американски военни и дипломати проведоха тази седмица неформални консултации за района на Сахел. В центъра на вниманието бе ситуацията в Мали. Нестабилността в тази държава се разглежда като основна заплаха за националната сигурност на Франция и Париж сплотява около себе си съюзническите редици. Чуват се предположения за военна операция още през януари-март 2013 г.

Американско-френските преговори се състояха в понеделник и вторник в парижкия военен клуб. Участници бяха Африканският съюз (АС), Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), Европейският съюз и ООН. От американска страна присъстваха помощник-държавният секретар по африканските въпроси Джони Карсън и генерал Чарлс Хупър, натоварен от ръководството на Пентагона със стратегическото планиране в Африка. Делегацията от САЩ се очакваше да посети по-специално сърцето на френския Генерален щаб - Центъра за планиране и провеждане на операции в Париж. По-късно се предвижда във Франция да пристигнат за консултации и други американски военни.

Френското ведомство по отбраната заяви, че САЩ са отредили на Париж лидерска роля в уреждането на малийската криза. Най-вече защото Франция разполага с военновъздушни сили в Западна Африка; стотици нейни войници са разположени в Сенегал, Кот д’Ивоар, Чад и Габон. Разтревожен за съдбата на шестима заложници в Мали, Париж е най-активен поддръжник на идеята за военна операция. “В момента тук е основната заплаха за френските интереси и за самата Франция - смята Франсоа Ейсбур, експерт от Института за стратегически проучвания в Париж. - Тук е същото, както в Афганистан през 1996 г. Както когато Бин Ладен си намери област, по-голяма от Франция, и успя да организира там тренировъчни лагери, където постоянно се готвеха мащабни терористични атаки.”

В понеделник специалният пратеник на френското външно министерство за Мали Жан Феликс-Паганон съобщи, че страната подновява военното подпомагане на Мали и смята да изпрати там инструктори. Според анонимни източници в министерството на отбраната френското правителство се кани да прехвърли от Афганистан в Западна Африка два безпилотни разузнавателни самолета (външният министър Лоран Фабиюс отрече тези твърдения, също и факта, че са водени неформални преговори с американците).

Междувременно в Бамако работи група военни и цивилни експерти от ЕС. Близо 10 души пристигнаха в Мали на 22 октомври и ще останат там до края на седмицата. Задачата им е съвместно с малийското министерство на отбраната и генералния щаб да преценят какви са нуждите на местната армия, да установят слабостите й и да съдействат за нейното преустройство. След като Европа постави диагноза на малийските въоръжени сили, ще дойде ред и за конкретни предложения (за сформиране на един или друг батальон, за усъвършенстване на командната система). После - до седмици, ще се развие съвместна дейност между малийците, АС, ЕКОВАС и ООН с цел да се разработи подробна концепция за военна операция. И след като Съветът за сигурност на ООН я одобри, ще започнат и конкретни действия.

Освен това се очаква министрите на отбраната от ЕС да вземат на 19 ноември решение, според което в Мали ще бъде създадена мисия от рода на действащата в Сомалия. Става дума за общоевропейска мисия, в която смята да участва например Германия. Тези дни канцлерката Ангела Меркел съобщи, че Берлин ще подпомогне малийските сили за сигурност с обучение и логистична подкрепа. Същевременно САЩ и европейските им съюзници изключиха възможността да използват собствени войски във военната операция в Мали. “Германия, Европа са готови да действат, но не става дума ...

Публикувана на 10/26/12 21:57 http://e-vestnik.bg/15958/bta-vsichko/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване