10/27/12 00:07
(http://www.klassa.bg/)

Предсказуеми избори в непредсказуема страна

Най-голям интерес преди парламентарните избори в Украйна, които ще се проведат в неделя, предизвиква партията на Виталий Кличко „УДАР”, която месец преди гласуването стигна от трето до второто място, според социологическите проучвания.
Проучванията на фонда „Демократически инициативи” и маркетинговите изследвания на „СОЦИС” дават на партията на президента Виктор Янукович около 23%, на „УДАР” - 15%, а на опозиционната партия на Юлия Тимошенко „Баткивщина” - 13%. Комунистите и националистическата партия „Свобода” получават съответно по 10% и 5%.

Експертите отбелязват няколко любопитни тенденции на тези избори. Например, въпреки всички усилия на опозицията, тя така и не успя да привлече на своя страна гласове от управляващите. Друга особеност на кампанията е първото гласуване за парламент по новата избирателна система, която беше въведена през 2011 година. Според нея едната половина от 450 депутати ще се избира по списъци, а другата - по едномандатни окръзи. Това дава шанс на поддръжниците на Янукович да получат мнозинство в новия състав на парламента, смята руският депутат Дмитрий Саблин:

- Заради мажоритарните окръзи, тези избори ще бъдат напрегнати. По наши данни, между кандидатите ще има много ожесточена борба, те ще се борят за всеки глас. При това, мисля, че управляващите ще запазят мнозинството, заради това, че в парламента ще попаднат много депутати от едномандатните окръзи в южната и източната част на страната.

Междувременно, влиятелното американско списание Foreign Policy пише, че Янукович се е оказал в много уязвимо положение в навечерието на изборите. Според списанието, президентът се надява още повече да укрепи властта си, като получи конституционно мнозинство, но това едва ли е възможно. Политологът Владимир Жарихин смята, че всъщност в новия парламент на Украйна са възможни различни комбинации от партии:

- Коалиция между „УДАР” и „Баткивщина” е възможна, точно както и коалиция на „УДАР” с партията на Янукович. Но мажоритарните депутати добавят неопределеност. Макар опита да показва, че значителна част в крайна сметка се присъединяват към управляващите. Така, Партията на регионите ще успее да създаде коалиционно мнозинство, даже и с комунистите.

Едно е ясно - ако поддръжниците на Янукович не успеят да създадат коалиция с партиите, последната му надежда ще бъде да привлече на своя страна депутати от едномандатните окръзи. По опита от работата на сегашния състав на парламента може с увереност да се каже, че Янукович умее да се договаря.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване