10/28/12 18:15
(http://www.klassa.bg/)

Вдигат пенсиите от 1 април 2013 г.

Депутатите решиха минималният размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст да бъде повишен от 1 април 2013 г. Те подкрепиха предприетите действия на правителството за осъвременяване на пенсиите за трудова дейност от 1 април следващата година. По време не дебатите в парламента министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че правителството е намалило дефицита в пенсионната система от 2.2 млрд. лв. на 1.9 млрд. лева. Младенов обвини предишните управляващи, че са увеличили дефицитите в пенсионната система с над 1 млрд. лв. и така са лишили повече съсловия от пари. При дискусията БСП настоя правителство да индексира всички пенсии с 12,6%, считано от 1 януари 2013 г., и да осъвремени всички пенсии, считано от 1 юли 2013 г., с 50% от индекса на потребителските цени и 50% от ръста на работната заплата за последната календарна година.
Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова заяви, че не може да се повишат доходите на всеки и винаги ще има сектори, които ще се чувстват засегнати. ГЕРБ е доказала, че е отговорна партия и всяко решение се взима след внимателен анализ, поясни Ангелова.



Агенция „Фокус”
Светлана Ангелова: Увеличаването на доходите винаги е било приоритет на ГЕРБ

Не можем да повишим доходите на всеки. Винаги ще има сектори, които ще се чувстват засегнати. Това каза депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова на парламентарния контрол от името на ПГ на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус”. ГЕРБ е доказала, че е отговорна партия и всяко решение се взима след внимателен анализ, поясни Ангелова.
„Тежката икономическа обстановка наложи през последните години да водим разумна финансова политика. Благодарение на това сега става възможно да увеличим доходите. Увеличаването винаги е било приоритет в политиката на ГЕРБ. Средствата за повишаване на пенсиите ще дойдат от повишената събираемост на осигурителните вноски, от увеличаването на максималния осигурителен доход, от увеличаването на минималните осигурителни прагови и от по-голямата събираемост на ДДС”, посочи Ангелова.
„В последните години работихме в период на тежка финансова и икономическа криза. Доходите на хората не са намалели през последните три години. Сега е точният момент да помислим за увеличаване на доходите на хората.
Ангелова посочи, че със 70 лв. се е повишила минималната работна заплата за последните три години. През следващата година ще увеличим пенсиите на всички пенсионери”, каза още тя.
Екатерина ПАНОВА

Агенция „Фокус”
Сергей Станишев: Предпочитам 20 км магистрали по-малко за един мандат, но пенсионерите да не гладуват

Предпочитам 20 км магистрали по-малко за един мандат, но пенсионерите да не гладуват. И това беше политика на предишното правителство. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев в рамките на парламентарния контрол, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „Управление на ГЕРБ означава бедност. Идва краят на това управление”, подчерта Станишев. Пенсиите няма да се увеличат, дори няма да се индексират напълно, заяви той.
„Правителството казва - криза е, тя е виновна. Все едно кризата е Баба Яга, която сече всичко живо в България. Симеон Дянков поне три пъти обяви, че кризата е приключила в България. За три години вие сте похарчили със 17 млрд. лв. повече, отколкото предишното правителство. Защо няма пари за пенсионери, за майки, за полицаи, за онкоболни? Няма отговор. До края на мандата ще натоварите държавата с нов дълг. Вие сте кризата и нямате оправдание за тази бездушна и цинична политика, която води правителството на Бойко Борисов”, посочи Станишев.
„Честната политика предполага да изпълняваш това, което си обещал преди изборите. ГЕРБ беше много сладка на обещания преди изборите. Днес един от всеки двама българи живее в тежки лишения. За една година броят на хората в бедност е нараснал със 120 000 души. Около 700 000 са българите без работа. Защо безработицата нарасна двойно, кой носи отговорността за това?”, заяви Станишев.
Обезщетението за гледане на малко дете не се е променило след промяната на минималната работна заплата. 20 000 по-малко са родени деца за времето на управлението на ГЕРБ”, отбеляза Станишев.
„Огромна част от българските граждани сега живеят много по-бедно отколкото през 2009 г." - каза Станишев
Лидерът на БСП заяви, че при неговото управление за коледни добавки на пенсионерите са били дадени 750 млн. лв.
Екатерина ПАНОВА

Агенция „Фокус”
Депутатите приключиха дебатите за пенсиите с решение за подкрепа политиката на правителството

Депутатите приключиха дебатите за пенсиите с решение за подкрепа политиката на правителството, предаде репортер на Агенция „Фокус”. В решението на парламента се посочва: „Подкрепяме предприетите действия на правителството за осъвременяване на пенсиите за трудова дейност от 1 април 2013 г. и повишаване на минималния размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст от 1 април 2013 г.”. „Предвиденото увеличение не покрива даже наполовина инфлацията”, каза депутатът от Коалиция за България Мая Манолова в обяснение на отрицателния си вот срещу решението на парламента. Михаил Миков от КБ заяви, че така както са откраднали референдума, ГЕРБ са откраднали и дебата за пенсиите. „Гласувах против заради една лъжа, вие казахте, че с това увеличение вие покривате цялата инфлация, която е била през тези три години. Вие покривате само една част от инфлацията. Не покривате никаква инфлация за предните три години”, каза депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски. Той призова социалният министър да не лъже.
Екатерина ПАНОВА

Агенция „Фокус”
Антон Кутев: При предния мандат социалната пенсия за старост е била увеличена с 68%, а сегашното управление ще я увеличи с 9 %

В главата на министър-председателя пенсионерите не са приоритет. Това каза депутатът от Коалиция за България Антон Кутев при дебатите в парламента за увеличението на пенсиите, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Кутев направи сравнение между предишното правителство и сегашното: при предния мандат социалната пенсия за старост е била увеличена с 68%, а сегашното управление ще я увеличи с 9 %; минималната пенсия е била увеличена с 90% от тройната коалиция, а ГЕРБ ще я увеличи с 14 лв.; средната пенсия е била увеличена с 82% при управлението на Станишев, а сега ще бъде увеличена с 20%. Инфлацията на малката кошница е повече от 20%, посочи Кутев. Вие ще направите увеличението за сметка на дълга, защото дефицитът е над 1 млрд. лв., каза той. „При предишното правителство се увеличаваха пенсиите, но имаше сребърен фонд, икономически растеж. Оставихме ви фискален резерв, който вие изядохте”, посочи Кутев. „Всичките коледни надбавки са 700 млн. лв. Вие имахте 6 млрд. лв. годишно, с тях можехте да увеличите пенсиите”, заяви депутатът.
Екатерина ПАНОВА

Агенция „Фокус”
Цветан Костов, Синята коалиция: Замириса на избори и управляващите решиха да повишат пенсиите

Замириса на избори и управляващите решиха да повишат пенсиите. Това каза депутатът от Синята коалиция Цветан Костов при дебатите в парламента за политиката за увеличаване на пенсиите, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „ГЕРБ рестартира пенсионната реформа по средата на своя мандат. Реформата се характеризира с колебливи и доста противоречиви действия”, каза Цветан Костов. „Дискусията в парламента се превръща в спор между управляващи в последните два мандата, но победител в този спор няма да има. Проблемите са много по-дълбоки, наслагвани с години и не могат да се решат с аритметични действия”, заяви депутатът. По думите му ситуацията е следната - ниска трудова заетост, притиснат до стената среден и малък бизнес, висок дял на сивата икономика, корупция, която източва бюджета на ДОО. „Според мен бедата е в блокираните след 2001 г. реформи”, каза депутатът.
Народният представител от ГЕРБ Катя Колева заяви, че реформата, която правят управляващите, продължава и в момента. Не е вярно, че правителството на ГЕРБ е забравило, че в страната има пенсионери, подчерта тя. Правителството стриктно спазва финансовата дисциплина и прави усилия да повиши пенсиите, затова увеличението ще е от 1 април, а не от 1 юли 2013 г., каза Колева. Правителството на ГЕРБ и сега няма да се поддаде на популистките призиви, отбеляза тя.
Екатерина ПАНОВА

Агенция „Фокус”
Драгомир Стойнев: Три години ГЕРБ не спазва закона от 1 юли да увеличава пенсиите

Три години ГЕРБ не спазва закона от 1 юли да увеличава пенсиите. Това каза председателят на социалната комисия в парламента и депутат от Коалиция за България Драгомир Стойнев при дебата за политиката за увеличаване на пенсиите, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Направихте безумна пенсионна реформа, която вдига стажа и възрастта на хората. Дефицитът не се увеличава, защото се увеличава стажът и възрастта. Вдигнете ги още и може би няма да има дефицит. БСП ще преразгледа изцяло пенсионната реформа, която въвеждате. Най-важното за нас е да се преодолее бедността”, каза Стойнев. Депутатът попита социалния министър кой е официалният измерител на инфлацията в Република България. „Нито една-държава членка не ползва индексът на потребителските цени. Като казвате, че ще компенсирате доходите с инфлацията, това е лъжа. Досега натрупаната инфлация по официалния индекс е 12,6% и вие гледате хармонизирания индекс, който няма нищо общо с инфлацията. Този индекс не го ползва нито една държава-членка на ЕС”, подчерта Стойнев.
„Вие се сещате за хората, само когато идват избори. Миналата година вдигнахте минималната пенсия с девет лева, само защото има избори. Справедливо ли е да ги вдигнете от първи април 2013 г.?”, попита Стойнев.
Социалният министър Тотю Младенов заяви, че правителството има възможност да увеличи тавана на пенсиите на над 16 000 български граждани – от 700 на 750 лева. „Реформите, които предприехме през последните три години, включително и намаляване на трудовия травматизъм и професионалните заболявания, ни дават възможност бюджетът да бъде по-социален, да има повече пари за пенсии и за сферата на социалните услуги”, каза министърът.
Екатерина ПАНОВА

Агенция „Фокус”
Тотю Младенов: Правителството намали дефицита в пенсионната система от 2.2 млрд. лв. на 1.9 млрд. лв.

Правителството намали дефицита в пенсионната система от 2.2 млрд. лв. на 1.9 млрд. лв. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов при дискусията за политиката по пенсиите в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Младенов обвини предишните управляващи, че са увеличили дефицитите в пенсионната система с над 1 млрд. лв. и така са лишили повече съсловия от пари.
„Направихме сериозни реформи в пенсионната система. Непрекъснато увеличавахме услугите за българските граждани. Закрихме неефективни програми като „пенсионери на море” и открихме социални трапезарии”, заяви социалният министър.
По „Красива България” с по-малко от 9 млн. лв. за три годни само с финансиране от МТСП, без съфинансирането на общините сме ремонтирали над 90 дома за възрастни хора, за хора с увреждания, детски градини. Вие само от един обект откраднахте 11 млн. лв.”, заяви Младенов. „Ако бяхте останали да управлявате след 2009 г., вие щяхте да фалирате този пенсионен фонд с това, което правехте”, каза министърът.
Екатерина ПАНОВА

Агенция „Фокус”
Светлана Ангелова: Подкрепяме предприетите действия на правителството за осъвременяване на пенсиите

Подкрепяме предприетите действия на правителството за осъвременяване на пенсиите за трудова дейност от 1 април 2013 г. и повишаване на минималния размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст от 1 април 2013 г. Това каза депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова, която представи предложение за решение по повод дискусии в парламента за размера на пенсиите, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Ангелова заяви, че в 2009 г. пенсиите са били изпреварващо увеличени.
„Вие сте излезли извън чергата, и това е основната причина през юли, когато ГЕРБ дойде на власт, да завари недостиг в пенсионния фонд”, каза Ангелова. „В следващите три години, поради рестриктивната политика в периода на криза пенсиите не бяха увеличавани. Въпреки кризата правителството се погрижи за увеличение на доходите на най-уязвимите групи лица. От 1 септември 2011 г. вдовишката добавка се увеличи от 20 на 26.5% от пенсията. Това засегна над 700 000 пенсионери. Увеличи се минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 1 юни 2012 г. и това засегна 736 000 пенсионери, посочи Ангелова.
Ангелова заяви, че в бюджета за следващата година са заложени увеличения на размера на пенсиите. Разходите за пенсии през 2013 г. ще са 7 852 000 000 лв., като това е нарастване с 8% спрямо 2012 г.
Екатерина ПАНОВА

Агенция „Фокус”
БСП настоява правителство да индексира всички пенсии с 12,6% считано от 1 януари 2013 г.

БСП настоява правителство да индексира всички пенсии с 12,6%, считано от 1 януари 2013 г., и да осъвремени всички пенсии, считано от 1 юли 2013 г., с 50% от индекса на потребителските цени и 50% от ръста на работната заплата за последната календарна година. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ПГ на Коалиция за България Емилия Масларова по време на разисквания по питането на народния представител Антон Кутев към министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов относно политиките на Министерството на труда и социалната политика за повишаване на пенсиите и предложен проект за решение от ПГ на Коалиция за България и ДПС, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Нашата средна пенсия е десет пъти по-ниска от средната за Европейския съюз. Пенсионната възраст би трябвало да се съобразява с продължителността на живота ни. Над две-трети от българските пенсионери мизерстват. Не може предизборно да се демагогства и да ни се хвърлят трохички”, заяви Масларова.
По думите й - в бюджета за следващата година не се очаква нищо добро нито за българските пенсионери, нито за техните внуци.
„Къде са стъпките, които ще доведат до подобряване на положението? За един мандат би трябвало да се случи нещо. В предишното правителство се осъществяваше пенсионната реформа, бяха приети редица стъпки, въвеждане обезщетение за безработица при пенсиониране, помощ за пенсиониране”, каза депутатът.
Яница ТАНЕВА
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване