10/29/12 15:58
(http://www.klassa.bg/)

Toyota си върна глобалното лидерство на пазара на автомобили

 Земетресението и последвалото го цунами в Япония през 2011 година извадиха извън строя много заводи в островната страна, което се отрази негативно на производството и продажбите на Toyota в цял свят. Най-голямата японска автомобилна компания приключи годината на трето място по продажби зад GM и VW.Както изглежда обаче, проблемите отдавна са зад гърба на японците и те отново водят в класацията по продажби. За първите 9 месеца на 2012 година Toyota е реализирала 7,4 млн. продажби в световен мащаб, което представлява увеличение с 28% спрямо същия период на миналата година, твърди Investor.bg.Първенецът за 2011 година - GM, изостава зад Toyota с около 450 000 продажби, реализирайки ръст от 2,5% спрямо първите 9 месеца на 2011 година. Увеличението при VW спрямо същия период на миналата година е с 12%, а продажбите достигат почти 7 млн. броя.Според анализатори обаче японците не бива да бързат да ликуват. До края на годината има още време, а продажбите на Toyota в Китай продължават да падат. Причината е островният спор между двете страни, който доведе до остър спад на продажбите на всички японски продукти в Китай. Бяха унищожени десетки японски коли по улиците на народната република, а някои от заводите на японските автомобилни компании - затворени.За август Toyota е регистрирала спад от 15% на най-големия автомобилен пазар в света. През септември ситуацията на пазара в Китай е още по-лоша - реализирани са 44 100 продажби спрямо 86 000 през септември 2011 година.

Според анализатори продажбите на японските марки в Китай ще продължават да падат, а тези на останалите автомобилни марки ще продължават да растат. Въпреки това обаче те предвиждат, че през 2013 година ситуацията ще се успокои и японските марки ще си върнат позициите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване