10/29/12 16:13
(http://www.klassa.bg/)

В Украйна броят гласове, данните на ЦИК и опозицията се разминават

 Управляващата Партия на регионите на президента Виктор Янукович води на парламентарните избори в Украйна (34,74%). Това показва обработката на над половината от протоколите от гласуването по партийни листи. Вече е ясно, че в новата Върховна Рада регионалите ще имат подкрепата на комунистите (14,83%) които са трети, отбелязва „Интерфакс“. Втора е коалицията „Баткивщина“ на Юлия Тимошенко ( 22,16%), четвърта - партията УДАР на боксьора Виталий Кличко (12,88%). Петата партия, която минава 5-процентната бариера е националистическата „Свобода“(8,51%).

В мажоритарните райони, резултатите от обработката на 52% от протоколите бяха: Партия регионите - 117 депутати, "Баткивщина" - 38 , "Свобода" - 8 и "УДАР" - 6.

Обединената опозиция води паралелно преброяване на гласовете . Нейните резултати значително се разминават с тези на ЦИК и са по-близо до изнесените от екзит пола. Според тях управляващите водят пред опозиционния блок на Тимошенко само с по-малко от 5% (29,75% срещу 25,17%). УДАР е трета – 12,95%, „Свобода“ е четвърта - 11,18% , а пета е Комунистическата партия -.11,2%.

Половината от местата в 450-членната Рада се избират по пропорционалната система, останалата половина – на мажоритарен принцип. В едномандатните райони победител е кандидатът с най-много гласове, при равенство се провежда втори тур. От ЦИК обявиха, че окончателните резултатите ще са ясни не по-рано от 11 ноември.

От пресслужбата на вътрешното министерство на Украйна съобщиха, че в неделния ден са регистрирани 584 сигнали за нарушения, 115 от които са били в Киев. Повечето са били за незаконна агитация, има 68 за подкуп на избиратели. Украинската телевизия съобщи за странен случай в Одеса, където в няколко избирателни участъка са открили писалки със симпатично мастило. Попълнените с тях бюлетини се „самоочистили“ в урните.

От чуждите наблюдатели тези на ОНД заявиха, че изборите са били честни и демократични. Според западните наблюдатели, обаче, затварянето на редица опозиционни лидери, на първо място Юлия Тимошенко, пречи изборите да бъдат определени като честни.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване