10/29/12 12:56
(http://www.klassa.bg/)

Гигантски вълни цунами в Женевското езеро може да погубят един милион души

 Бреговете на Женевското езеро в Швейцария, известни с природната си красота, не са най-безопасното място за живеене. Един ден хората, които живеят в тази приказка могат да се сблъскат с унищожително цунами, пише в.“Дейли телеграф“, като се позовава на учени от Женевския университет.

В статия, публикувана в сп. „Nature Geoscience“, специалистите твърдят, че най-уязвим на трагедията ще бъде град Женева с 200 000 жители.

С помощта на компютър учените са моделирали катастрофата, която е станала на брега на езерото в VI век. Тогава почти 8-метрова вълна срутва градските стени на Женева и помита много хора. Стихията настига и друг голям град Лозана, а няколко селища са напълно унищожени.

Учените предполагат, че цунамито е предизвикано от падане на камъни. Образувало се е огромно свлачище на мястото, където в езерото се влива река Рона. В резултат са се надигнали вълни , високи 13 метра. Час по-късно те са достигнали противоположния край на езерото, където се намира Женева.

Учените не са сигурни, че това събитие няма да се повтори. Не веднъж по-късно е имало предпоставки за подобно стихийно бедствие.

Компютърната реконструкция на цунамито от VI век показва, че ако нещо подобно се случи днес, ще бъдат разрушени женевският мост и стените на града, голяма част от който ще се окаже под вода.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване