10/29/12 13:54
(http://www.klassa.bg/)

Дребни инвеститориш наддаваха за акции на ЧЕЗ

 Силно участие на дребни инвеститори и спекуланти в приватизацията на електроразпределителните дружества на ЧЕЗ се наблюдаваше в днешния аукцион. Банките и големите институционални инвеститори не встъпиха в покупки по начина, по който се очакваше от тях. Мажоритарят също е избрал различна стратегия за участие от предходните две приватизационни процедури в енергетиката, ако въобще е избрал да участва на аукциона.

Такъв е изводът, след като предложените емисии не бяха презаписани още в първия ден на предлагането, съобщи Darikfinance. Над 82.5 млн. приход реализира държавата от продажбата на акции в електроразпределителните дружества на ЧЕЗ в първия ден на предлагането. От ЧЕЗ Разпределение България АД бяха продадени акции за близо 25 млн. лв., а от ЧЕЗ Електро България АД бяха продадени книжа за над 53 млн. лв. Поръчки се приемаха до 11:00 часа. За остатъчните количества от пакетите, които не бяха разпределени вчера, ще може да се играе и днес и в оставащите 30 дни до официалния край на предлагането, ако то не приключи по-рано.

 В първия ден от процедурата се продадоха 15 550 акции на ЧЕЗ Разпределение България АД. Средната цена на продажбите бе 1 605.85 лв. за лот, което е със 190 лв. или с 13% повече от минимално определената 1 415 лв. за лот, поискана от държавата. Най-високата оферта, на която е изпълнена поръчка днес, бе на цена от 2 121 лв. за акция. Предложеното количество бе в размер на 63 642 акции, а остатъчното, за което ще може да се подават оферти и утре, е 15 550 акции.

Днес се продадоха и 560 акции на ЧЕЗ Електро България при средна цена от 9 485.37 лв. за лот. Това е с 9.5% повече или с 825.35 лв. по-високо от минималната цена, поискана от държавата. Имаше играч, предложил и цена от 10 188 лв. за акция. За утрешния аукцион играчите могат да подават оферти за остатъчното количество, което е от 1 090 акции.

Със сигурност интересът на ритейла бе по-голям, отколкото интереса на големите институционални инвеститори", коментира за DarikFinance.bg Марин Костурски, брокер на ценни книжа в БенчМарк Финанс. "Повечето от тях успяха да купят акции", коментира финансистът, като обърна внимание, че индивидуалните инвеститори нямат потенциал да изкупят от пазара наведнъж акции за 100 млн. лв. Това показва отсъствието на големите инвеститори, каквито са банките и пенсионните фондове.

За това свидетелстват и данните от БФБ за броя на сделките в първия ден на аукциона. Те са били 499, като акции са купени през 31 инвестиционни посредника.

За разлика от предишните две приватизационни процедури, при които мажоритарните собственици заявиха интерес към изкупуване на държавните дялове, чешкото дружество предприе различна и изненадваща стратегия. До обявяването на данните от Централен депозитар няма как да се разбере дали мажоритарят е участвал в процедурата и с какъв размах. Възможно е той да преценил като по-изгодно да изчака да се задоволи интереса на спекулантите и в последствие да пристъпи към изкупуване на акциите, които индивидуалните инвеститори придобият. Търговията с тези акции ще се осъществява на Българска фонова борса, където пазарната цена може да слезе и под тази, на която бяха продадени днес.

ЧЕЗ Груп е на българския енергиен пазар от края на 2004 г., когато компанията придоби мажоритарен дял (67%) от трите електроразпределителни дружества в Западна България – Електроразпределение Столично АД, Електроразпределение София Област АД и Електроразпределение Плевен АД, които впоследствие се сляха в едно дружество ЧЕЗ Разпределение България АД. През 2006 г. компанията разшири присъствието си и в сферата на производството на електроенергия, като закупи 100% от капитала на ТЕЦ Варна ЕАД. Дружествата оперират в Западна България и в областите Плевен и Ловеч.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване