10/29/12 14:39
(http://www.klassa.bg/)

Обеси се един от ключовите свидетели за катастрофата край Смоленск

 Един от основните свидетели по делото за катастрофата на полския самолет Ту-154 край Смоленск е бил намерен обесен в дома си край Варшава, съобщи РИА „Новости“. Тялото на 42-годишният бордови инженер на полски Як-40 Ремигиуш Мус е било намерено в мазето на дома, където той е живеел със съпругата си. Според полицията и прокуратурата във Варшава няма основание да се подозира убийство.

По време на катастрофата с президентския Ту-154 през април 2010 г Мус се е намирал в кабината на самолет Як-40, който се е приземил един час преди да се разбие машината със семейство Качински.. По бордовата радиостанция той е чувал разговорите на екипажа на президентския лайнер с диспечерите на летището в Смоленск. В свидетелските си показания бордовият инженер твърдеше, че дежурният диспечер е разрешил на президентския самолет да се сниши до височината от 50 м , въпреки гъстата мъгла. Според официалната версия, от летището не са разрешили спускане под 100 м. Мус каза още, че на него също са му разрешили снишаване до 50 метра.

Шефът на полската комисия, която разследва катастрофата, Антони Мачеревич подчерта след смъртта на бордовия инженер, че той е бил един от двамата ключови свидетели по делото. Вторият е пилотът на Як-40 Артур Воштил, за когото Мачеревич препоръчва да бъде осигурена охрана. Мачеревич е депутат от опозиционната партия „Закон и справедливост“. През август оглавяваната от него комисия публикува доклад, в който се говори за взрив на борда на президентския самолет.

Катастрофата на Ту-154 на 10 април 2010 г. под Смоленск отне живота на 96 души, сред които президентът Лех Качински, съпругата му и представители на управляващия полски елит. Делегацията трябваше да присъства на възпоменание по повод годишнина от разстрела на 22 000 полски войници в Катинската гора, извършено от хора на съветското НКВД.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване