10/29/12 23:14
(http://e-vestnik.bg/)

Супербурята Санди разтърсва САЩ

Ураганът Санди. Сателитна снимка

Ураганът Санди може да има катастрофални последици, транспортът и електроснабдяването ще бъдат нарушени за дълго, заяви президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от Франс прес. Очаква се Санди да удари североизточния американски бряг тази вечер и той ще бъде мощен ураган, каза президентът в кратко изявление след кризисно заседание в Белия дом. Той прикани американците, които са предупредени да се евакуират, да го сторят. Хората трябва да се подготвени, че ще е необходимо много време, за да се разчистят пораженията от бурята, продължи Обама, но увери, че няма притеснения как ще се отрази Санди на предизборната кампания и на президентските избори на 6 ноември.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг нареди евакуацията на 375 хил. души, живеещи в зони на града, които се смятат за застрашени от наводнения. Заповедта за евакуация е издадена с оглед приближаването на урагана Санди, предаде Франс прес. Това е сериозна и опасна буря, заяви Блумбърг на пресконференция. По-рано  властите анулираха стотици полети на летищата на Ню Йорк. За вторник са анулирани още стотици полети на летищата на града и на други градове на Източното крайбрежие.

Броят на жертвите на урагана Санди в Карибския регион достигна 65, предаде Асошиейтед прес. Властите в Хаити съобщават за 51 смъртни случая. Продължаващите дъждове допринасят за пораженията, нанесени от урагана. Загинали има също в Куба, Ямайка, Пуерто Рико и Бахамите.

Санди се придвижва на север и се очаква да се срещне с други две силни бури, което според експерти ще засегне 50-60 милиона души и ще причини опустошения на огромна територия - от Източното крайбрежие на САЩ до Големите езера. Метеоролозите прогнозират, че Санди ще продължи да се движи покрай югоизточните брегове на САЩ и ще доближи средното атлантическо крайбрежие на страната. Ураганът може да окаже унищожително въздействие върху големи американски градове като Бостън, Ню Йорк, Вашингтон, Балтимор, Филаделфия.

Това са едни от най-гъсто населените райони в САЩ и в тях живеят десетки милиони хора, посочва Ройтерс. Според метеоролозите Санди е рядко срещана, хибридна “супербуря”, породена от поток от арктически въздух, смесващ се с тропическа буря. В някои райони тя може да причини дъждове до 30 см, както и обилни снеговалежи. Метеорологичните власти в САЩ заявиха, че Санди може да бъде най-голямата буря, връхлитала страната. Също така заплахата от урагана измести на заден план предизборната борба за Белия дом.

Около 50 млн. души се намират на пътя на гигантската буря, за която се прогнозира, че може да е една от най-големите в историята на САЩ. Очаква се тя да причини наводнения, силата й да опустоши дървета и да причини редица щети в градовете, през които ще мине през следващите два дни.

Градовете от Вашингтон до Бостън се готвят да посрещнат атаката на урагана, който е от първа категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън и с максимална скорост на съпътстващите ветрове от 120 километра в час. Санди вече взе 66 жертви в Карибския регион и наводни крайбрежните зони.

Метеоролозите предупредиха, че Санди може да опустоши район с дължина от 1300 километра, простиращ се от Източното крайбрежие на САЩ до Големите езера. Извънредно положение бе обявено в редица щати от Северна Каролина до Кънектикът.

Летищата на Ню Йорк бяха затворени заради приближаващата буря и над 7100 полета от и до рисковите райони в североизточната част на САЩ са анулирани до момента, предаде Ройтерс. Още снощи бе спрян и общественият транспорт в града - метрото, автобусите и влаковете, заради приближаването на супербурята. Във Филаделфия също бе спрян градският транспорт от снощи. Училищата в двата града ще останат затворени днес. Учебните занимания във Вашингтон, Бостън и Балтимор също бяха отменени.

Стотици хиляди души, живеещи в рискови ...

Публикувана на 10/29/12 23:14 http://e-vestnik.bg/15982/superburyata-sandi-raztarsva-sasht/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване