10/29/12 13:34
(http://www.klassa.bg/)

Частният кораб „Дракон“донесе 900 кг товар от МКС

 Американският частен космически транспортен кораб „Дракон“ се върна от своята мисия на МКС. Спускаемата капсула с 900 кг товар се приводни благополучно в Тихия океан, на 400 км от крайбрежието на Калифорния, съобщи Би Би Си.

Корабът е собственост на компанията SpaceX. В съобщение на НАСА се казва, че когато корабът пристигне на брега, една част от товара ще бъде предаден на агенцията, а останалата ще бъде разтоварена в производствения комплекс на SpaceX в Техас.

Завършилият полет е трети за „Дракон“, но е първият търговски курс за доставка на провизии и апаратура на МКС, съгласно сключеният през 2008 г. договор между частната компания и американската космическа агенция.

„Дракон“се скачи с МКС на 10 октомври и й достави около 450 кг товари – храна и облекло за екипажа и оборудване за научните експерименти.

В специален хладилник на Земята бяха върнати материалите от анализите и пробите, събрани от астронавтите от юли 2011 г. насам, когато бе последният полет на совалката. От изпратените кръв и урина учените се очаква да установят как човешкият организъм реагира на физическото натоварване в безтегловност. На Земята бяха върнати и някои аварирали компоненти от системите за поддържане на живота и електричеството на станцията. Инженерите ще се опитат да ги ремонтират и върнат със следващия товарен полет.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване