10/30/12 17:31
(http://www.klassa.bg/)

Най-голямото нарушение при АЕЦ "Белене" било, че няма сключен договор


При проекта АЕЦ "Белене" най-голямото нарушение по Закона за обществените поръчки (ЗОП) е това, че няма сключен окончателен договор за изграждане на атомната централа. Това коментира директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Теменужка Петкова при представяне на резултатите от проверката на инспекцията пред членовете на временната парламентарна анкетна комисия. Подписано е само споразумение с цел преговорите да продължат. Но според ЗОП трябва или да се сключи договор, или да се продължат преговорите с потенциален изпълнител, а не да се подписва само споразумение, поясни Петкова, цитирана от БТА.

В доклада на АДФИ се посочва, че при дейностите по демонтаж и продажба на старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене" не е възложена обществена поръчка за избор на изпълнител. Такъв е избран от възложителя, което също е нарушение по Закона за обществените поръчки.

Според договора стойността на оборудването ще бъде редуцирана с размера на разходите по транспортирането му, застраховки и други разходи. Към датата на подписването на рамковото споразумение разрешение от принципала на НЕК - Министерството на икономиката и енергетиката, няма, то е дадено едва през декември и принципалът е одобрил на практика един вече сключен договор с предложена цена.

Проверката на АДФИ е показала още, че със седем допълнения, сключени към договора, сумата е редуцирана със 77 млн. евро. Обаче от руска страна не са предоставени в НЕК оправдателни документи за намаляването на сумата, така че тя е дължима, каза Петкова. Затова е отправена препоръка към НЕК да предяви иск към "Атомстройекспорт" за изплащане на стойността на оборудването в пълен размер.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване